if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Κοινά γυμνάσια, ηχηρά μηνύματα από Ρωσία-Κίνα σε NATO και χώρες της Βαλτικής

Σταθερά σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ένταση μεταξύ Ρωσίας και NATO και ιδιαίτερα με τις χώρες της Βαλτικής καθώς μετά την άσκηση της ευρωατλαντικής συμμαχίας και την ανάπτυξη δύναμης 13,000 στρατιωτών κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, τώρα η “αρκούδα” απαντά με μετακινήσεις στρατευμάτων και κοινά ρωσο-κινεζικά στρατιωτικά ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική.

Η κινητικότητα στο NATO είναι έντονη καθώς εκτός από τα σινορωσικά γυμνάσια έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για τεράστια διακλαδική ρωσική άσκηση στη Βαλτική τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο σε μια προσπάθεια επίδειξης αποτρεπτικής ισχύος. Παράλληλα το NATO ανησυχεί για την δραστηριοποίηση της Ρωσίας στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, περιοχή που αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς γεωπολιτικού ενδιαφέροντος το προσεχές διάστημα.

Ρωσία και Κίνα είχαν διεξάγει κοινά γυμνάσια το 2016 και στις αρχές του 2017 στη Νότια Σινική Θάλασσα, ωστόσο η έλευση κινεζικών πολεμικών σκαφών στη Βαλτική συμβαίνει για πρώτη φορά, ενώ η άσκηση θα διαρκέσει έως και τις 27 Ιουλίου. Τα κινεζικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν την Παρασκευή στο Μπαλτίσκ, βάση του ρωσικού στόλου στην Βαλτική. Πρόκειται για την πρώτη στην ιστορία επίσκεψη κινεζικών πολεμικών πλοίων στην θάλασσα της Βαλτικής.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Συνολικά στα γυμνάσια συμμετέχουν περίπου 10 πολεμικά πλοία, περισσότερα από 10 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα των δύο χωρών, ενώ έχουν ως στόχο να αναβαθμίσουν με τρόπο αποτελεσματικό την συνεργασία μεταξύ των πληρωμάτων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας και της Κίνας όπως και την κοινή αντιμετώπιση απειλών που σχετίζονται με την ασφάλεια των δύο χωρών.

Το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, αναφερόμενο στα κοινά ναυτικά γυμνάσια, γράφει ότι συμβάλλουν «στην εδραίωση και διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, στην ενίσχυση της φιλίας και στην επαγγελματική συνεργασία των δύο στόλων».

Από το Κρεμλίνο γίνονται σαφείς προσπάθειες να σταλεί μήνυμα προς το NATO ότι η συνεργασία των δυο χωρών στον αμυντικό τομέα δεν είναι συμβολική, καθώς στα γυμνάσια συμμετέχει ένα από τα πλέον σύγχρονα πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, το αντιτορπιλικό «Τσανσά», το οποίο οι Kινέζοι χαρακτηρίζουν ως «ένα από τα καλύτερα στον κόσμο», όπως και η φρεγάτα «Νιουντσέν», η οποία συμμετείχε παλαιότερα στη διεθνή αποστολή κατά της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version