Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πολιτικός, επικοινωνιακός και τεχνικός σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, καθώς μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πυροδοτήθηκε μπαράζ δημοσιευμάτων που προετοίμαζαν το έδαφος για την έκδοση νέου ομολόγου, αναγκάζοντας νωρίς τους επικριτές να αποκαλύψουν τα χαρτιά τους. Παράλληλα με νεότερα δημοσιεύματα και διαρροές η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο διαμόρφωσαν κλίμα επικείμενης εξόδου δοκιμάζοντας τα νερά, ενώ με τη διαρροή της πρόσληψης έξι τραπεζών ως αναδόχων ατσαλώθηκε η βάση πάνω στην οποία πατά η κυβέρνηση.
Θετικά είναι τα σχόλια στο διεθνή Τύπο, ενώ επιφυλακτική στάση κρατούν τα think tanks εν αναμονή της αναπροσαρμογής των ισορροπιών ισχύος μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών τόσο μετά την αφομοίωση των νέων δεδομένων από την έξοδο στις αγορές, όσο και στο πλαίσιο χάραξης και άσκησης εθνικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Σε θετική κατεύθυνση είναι και τα σχόλια των Ευρωπαίων πολιτικών και των θεσμών καθώς ουδείς θέλει να χαλάσει το θετικό κλίμα που δημιουργείται και την αίσθηση υπέρβασης της ελληνικής κρίσης με αλληλεγγύη που τροφοδοτείται και ενισχύει το πολιτικό προφίλ ενόψει εκλογών στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το Bloomberg η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έπεται της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και της εκταμίευσης του πρώτου τμήματος της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για την “τέλεια στιγμή”» σχολιάζει ένας εκ των αναλυτών της Landesbank Berlin Investment, μιλώντας στο Bloomberg. Μάλιστα, το γερμανικό fund δηλώνει έτοιμο να συμμετάσχει στην έκδοση του νέου ομόλογου, παρότι είναι ήδη κάτοχος ελληνικών τίτλων. Το πρακτορείο κάνει ειδική μνεία στην απόφαση της Standard & Poor’s να αναθεωρήσει σε «θετικό» το outlook της ελληνικής αξιολόγησης.
Από την άλλη πλευρά πιο συγκρατημένο εμφανίζεται το think tank Eurasia Group εστιάζοντας στον ορίζοντα του τέλους του προγράμματος το 2018 και αναφερόμενο στην προσπάθεια της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ αναφέρεται και πολιτικά στην προοπτική αποδέσμευσης από το Μνημόνιο χωρίς πρόσθετους όρους ως το μείζον πολιτικό διακύβευμα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «Έχοντας αποτύχει να διασφαλίσει μία ουσιώδη ελάφρυνση του χρέους, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η “καθαρή έξοδος” από το πρόγραμμα».
«Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου αποτελεί το πρώτο βήμα αυτή της στρατηγικής» συμπληρώνει, εκτιμώντας ότι η Αθήνα προσπαθεί αφενός να αποτιμήσει τη διάθεση των αγορών, αφετέρου να χτίσει ένα «ταμειακό μαξιλαράκι» εν όψει του επόμενου έτους.
Ως την καταλληλότερη στιγμή για έξοδο στις αγορές χαρακτηρίζει την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, επισημαίνοντας ότι οι αποδόσεις βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Μάλιστα, θεωρεί ιδανική τη χρονική συγκυρία, δεδομένου ότι η ΕΚΤ τους επόμενους μήνες αναμένεται να επιβραδύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα ασκήσει πιέσεις στα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας.
Πολιτικοί… ανάδοχοι
Θετικά αναφέρεται στην έξοδο στις αγορές και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο σκληροπυρηνικός Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιχειρεί να καρπωθεί μέρος της επιτυχίας ενόψει των γερμανικών εκλογών, θέλοντας να αποδείξει ότι η σκληρή στάση του ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών στο πρόγραμμα και στην ελληνική οικονομία.
Σε συνέντευξή του στη λαϊκίστικη αλλά ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Bild ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνει ότι:
«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι τώρα σε καλό δρόμο»
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα γεγονότα του 2015, τα οποία χαρακτήρισε ως την «πιο δραματική στιγμή των τελευταίων τεσσάρων ετών». Όπως εξήγησε, «σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούσαν τότε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν η έξοδος από την Ευρωζώνη».
«Πριν ταξιδέψω στις Βρυξέλλες είχα συμφωνήσει επ΄ αυτού και με τον κύριο Γκάμπριελ» ανέφερε και επισήμανε
«σε εσωτερικές συνομιλίες είχε πει ότι εγώ είχα δίκιο, αλλά αργότερα εκφράστηκε αντίθετα δημοσίως».
Με τον τρόπο αυτό ο Σόιμπλε επιχειρεί πολιτική ρελάνς έναντι του αντιπάλου του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελάριου της κυβέρνησης, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
«Για την κυρία Μέρκελ ήταν τελικά ένα ζήτημα στάθμισης της κατάστασης, καθώς έθεσε σε προτεραιότητα την ευρωπαϊκή κοινή ευθύνη»
υποστήριξε, επιπλέον.
«Με αυτό το αποτέλεσμα μπορεί κανείς τελικά, εκ των υστέρων, να συμβιβαστεί»
κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Θετική είναι και η Κομισιόν που κάνει λόγο για “αλλαγή σελίδας” όσον αφορά την έξοδο στις αγορές. Πιο σαφείς και πλούσιες σε περιεχόμενο και σημειολογία δηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αν και η επίσκεψη Μοσκοβισί ήταν προγραμματισμένη από καιρό φαίνεται ότι οι ημερομηνίες προσαρμόστηκαν κατά τρόπο ώστε να είναι στην Αθήνα την ημέρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ώστε να αποδείξει έμπρακτα τη στήριξη της Κομισιόν τόσο στις προοπτικές της Ελλάδας όσο και στην ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.
Επισήμως, ο επίτροπος έρχεται στην Αθήνα να συζητήσει με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ενόψει της τρίτης αξιολόγησης το φθινόπωρο, αλλά και της προετοιμασίας της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2018.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι από την τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα πριν από μερικούς μήνες έχουν μεσολαβήσει μια σειρά εξελίξεις, όπως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση, η εκταμίευση της δόσης, η δέσμευση του Εurogroup για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και η απόφαση της Κομισιόν να εισηγηθεί τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, που έχει ενεργοποιηθεί το 2009.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, η Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο μιας απίστευτης οικονομικής και δημοσιονομικής θύελλας, αλλά σήμερα υπάρχει.
«Η ανάπτυξη επανήλθε, η απασχόληση ανακάμπτει, ενώ και οι επενδύσεις επιστρέφουν και αυτό δείχνει επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας»,
τόνισε.