Γερμανία: Υπολογίζουν 55 δισ. ετησίως το κόστος του hacking σε εταιρίες

Γερμανία: Υπολογίζουν 55 δισ. ετησίως το κόστος του hacking σε εταιρίες

Στο στόχαστρο κρατικού hacking, εγκληματιών, ακτιβιστών hackers και βιομηχανικής κατασκοπίας, έχουν βρεθεί περισσότερες από το 50% των γερμανικών επιχειρήσεων την τελευταία 2ετία, ενώ το συνολικό κόστος των επιθέσεων υπολογίζεται στα 55 δισ. το χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας ασφαλείας Bitkom τα οποία επικαλείται το Reuters.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τουλάχιστον το 53% των γερμανικών εταιριών έχουν πέσει θύματα βιομηχανικής κατασκοπίας, δολιοφθοράς ή κλοπής δεδομένων τα τελευταία δύο χρόνια, έναντι του 51% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα του 2015.

Αρκετές μεγάλες επιθέσεις διενεργήθηκαν πρόσφατα, όπως αυτή με το κλεμμένο από τη CIA Ransomware WannaCry και τον υιό, “NotPetya”, οι οποίες ωστόσο ήταν παγκόσμιας κλίμακας, αλλά κατάφεραν εκτεταμένα πλήγμα σε γερμανικές εταιρίες, προκαλώντας ακόμα και διακοπή της παραγωγής για μια εβδομάδα. Αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις που έπεσαν θύματα μιας πιο απλής αλλά κοστοβόρας επίθεσης μέσω mail phishing που ονομάστηκε “CEO Scam”.

Διαφήμιση
Διαβάστε  FT: Ο Τσίπρας θα σώσει τη Μέρκελ και την Ευρώπη με συμφωνία για το μεταναστευτικό

Οι ζημίες που προκλήθηκαν αυξήθηκαν κατά 8% σε περίπου 55 δισ. Ευρώ ετησίως, όπως προκύπτει από την έρευνα της Bitkom ου διενεργήθηκε σε 1.069 διευθυντές και τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια σε διάφορους τομείς.

Η Arne Schoenbohm, πρόεδρος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Cybersecurity της Γερμανίας (BSI), δήλωσε ότι πολλές μεγάλες εταιρίες και ιδιαίτερα εκείνες που λειτουργούν υποδομές ζωτικής σημασίας ήταν γενικά καλά προετοιμασμένες για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έλαβαν σοβαρά την απειλή.

Διαβάστε  Η Γερμανία σε κυβερνητική ανισορροπία, the new normal

Η BSI κάλεσε τις εταιρείες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να καταστήσουν την ασφάλεια πληροφοριών κορυφαία προτεραιότητα και επισήμανε ότι όλες οι εταιρείες πρέπει να αναφέρουν σοβαρά περιστατικά παραβίασης ασφάλειας στα πληροφοριακά τους συστήματα, ακόμα και ανώνυμα.

Περίπου 62% των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν διαπίστωσαν ότι εκείνες πίσω από τις επιθέσεις βρίσκονταν νυν ή και πρώην υπάλληλοί τους. Περίπου το 40% επιρρίπτουν ευθύνες για hacking των δικτύων τους σε ανταγωνιστές, πελάτες και προμηθευτές σύμφωνα με τη Bitkom.

Διαβάστε  Συνελήφθη ο CEO της Audi για το Dieselgate

Οι ξένες υπηρεσίες πληροφοριών βρέθηκαν υπεύθυνες στο 3% των περιπτώσεων, αναφέρει η έρευνα, ενώ στο 20% των περιπτώσεων οι ευθύνες επιρρίπτονται σε hackers και για το 7% φαίνεται ότι ευθύνεται το οργανωμένο έγκλημα.

Διαφήμιση