Διαρροές για αμερικανική ασπίδα κατά Ερντογάν στο Αιγαίο

Διαρροές για αμερικανική ασπίδα κατά Ερντογάν στο Αιγαίο

Κίνηση της Αθήνας να επενδύσει και να καρπωθεί οφέλη από τη ασταθή συμπεριφοράς της Άγκυρας απέναντι στην Ουάσιγκτον σε μια σειρά από ζητήματα διαρρέεται μέσω δημοσιεύματος της Real News, αν και είναι αδύνατο να ελεγχθεί και να πιστοποιηθεί η βάση και οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει πλαίσιο ασφαλείας σε συγκεκριμένες ζώνες αντίστοιχο με αυτό της Κύπρου.

Το ρεπορτάζ βρίθει ανακριβιών και άκομψων διατυπώσεων με αποτέλεσμα να καθίσταται de facto αμφισβητήσιμο καθώς για ένα τόσο λεπτό θέμα θεωρείται αδύνατο οι πηγές να έχουν προβεί σε τόσο χονδροειδείς και σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Διαφήμιση

Παράλληλα η διαρροή και μόνο μιας τέτοιας κίνησης την καθιστά “καμ(μ)ένο χαρτί”, καθώς θα εγείρει διπλωματικές και πολιτικές αντιδράσεις και να ανοίξει διαύλους μεταξύ της τουρκικής και της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας.

Διαβάστε  Μπαράζ παραβιάσεων και μια εικονική αερομαχία στο Αιγαίο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real News, “ο Τραμπ έχει ενοχληθεί από την στάση της Τουρκίας και ειδικότερα για τη διατήρηση της στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ αλλά και την ενίσχυση αυτής με δυνάμεις”.

Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ, η Τουρκία χωρα – μέλος του ΝΑΤΟ τίθεται απέναντι στη Συμμαχία την οποία θεωρητικά θα μπορούσε να επικαλεστεί αν το Κατάρ δέχονταν επίθεση. Επιπλέον, την προσοχή των Αμερικάνων έχουν τραβήξει οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με την παρουσία αεροπλανοφόρου «W.H. Bush» να είναι έντονη καθώς πλέει τις τελευταίες μέρες διαρκώς σε απόσταση 5 έως 6 μιλίων από το “Barbaros” και την τουρκική φρεγάτα που το συνοδεύει. Ένα ακόμη λιαθράκι στην ενόχληση των ΗΠΑ φαίνεται πως είναι και οι προθέσεις της Τουρκίας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 με τις ΗΠΑ να απαντούν ήδη με τον εξοπλισμό των Κούρδων του YPG.

Διαβάστε  Τι θέλει να σηματοδοτήσει ο Τσίπρας με το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα διατηρεί ψύχραιμη στάση απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας. Όπως εξηγεί η εφημερίδα, το ΥΠΕΘΑ και προσωπικά ο κ. Καμμένος έχουν θέσει ακόμη ζήτημα για τα νησιά του Αιγαίου και την παραχώρηση μεταχειρισμένων ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων με “φουλ” εξοπλισμό.

Ωστόσο οι αιτιάσεις και οι αφορμές αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μια τέτοια συμπεριφορά από την πλευρά των ΗΠΑ.

Πιο ρεαλιστικό φαίνεται ένα σενάριο όπου οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να δυσφορούν για την επικείμενη αγορά των S-400 από τη Ρωσία και επιχειρούν να στείλουν μήνυμα προοδευτικής αλλαγής στάσης μέσω του αεροπλανοφόρου και της δράσης που αναλαμβάνει στην Κύπρο και ξεκινώντας ατέρμονες συνομιλίες για ένταξη συγκεκριμένων χώρων στο Αιγαίο κάτω από μια διεθνή ομπρέλα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας και αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών.

Επίσης και σε επίπεδο πολιτικής σχεδιασμού η δυσαρέσκεια του Ντόναλντ Τραμπ σε τέτοια ζητήματα δεν εκφράζεται σίγουρα απευθείας και τέτοιες δράσεις δεν αναλαμβάνονται χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών, υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνδυασμό με τους επικεφαλής των τοπικών δυνάμεων.

Διαβάστε  Ανησυχία από την παρολίγον σύγκρουση τουρκικού εμπορικού με την κανονιοφόρο "Αρματωλός"

Αυτό που αληθεύει και έχει επισήμως επιβεβαιωθεί είναι το γεγονός ότι σε τακτικό επίπεδο η Ελλάδα έχει ζητήσει ως αντάλλαγμα για την αυξημένη συνεργασία της μέσα από τις βάσεις της Σούδας, του Αράξου και της Λάρισας να της διατεθούν δυο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke οι οποίες ωστόσο είναι ακόμα εν υπηρεσία και τα αιτήματα για χορήγησή τους από χώρες πολλά.

Διαφήμιση