ΗΠΑ για Τουρκία και S-400: Απειλή που δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί

ΗΠΑ για Τουρκία και S-400: Απειλή που δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί

Ως οιονεί απειλή αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι το πρόσφατο δημοσίευμα που ήθελε Ρωσία και Τουρκία να έχουν συμφωνήσει και στο τίμημα και να συζητούν πλέον τον χρονικό ορίζοντα παράδοσης είναι λανθασμένο.

Τάδε έφη ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, μιλώνας στο Φόρουμ για την Ασφάλεια στο Άσπεν του Κολοράντο.

Διαβάστε  Ο Τραμπ αδειάζει το Μαυροβούνιο, απειλεί με ανάφλεξη τα Βαλκάνια

Η θέση που διατύπωσε ο Ντάνφορντ συνοψίζει εν πολλοίς την εξωτερική της Ουάσιγκτον απέναντι στην Άγκυρα ως εξής: “wait and see”, αναμένουν δηλαδή να δουν πόσο πραγματικά είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Διαφήμιση

Το S-400 είναι το αντιπυραυλικό σύστημα νέας γενιάς της Ρωσίας που μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων ικανούς να καταστρέφουν στόχους στον αέρα. Είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει και να καταστρέφει διάφορους στόχους, από αναγνωριστικά αεροσκάφη μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους.

Διαβάστε  Ο Τραμπ πιστεύει στο NATO, αφού το τσάκισε

Μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει καταλήξει σε συμφωνία μόνο με την Κίνα για την πώληση του συστήματος S-400 και είναι σε συζητήσεις με την Τουρκία και την Ινδία. Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ είπε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο τελικό στάδιό τους.

Διαφήμιση