Σήμα Interpol για 173 μαχητές του ISIS που έρχονται στην Ευρώπη

Σήμα Interpol για 173 μαχητές του ISIS που έρχονται στην Ευρώπη

Λίστα με 173 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που θεωρούνται ύποπτοι για ενδεχόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ευρώπη κυκλοφόρησε η Interpol ενημερώνοντας τις ευρωπαϊκές αρχές και υπηρεσίες πληροφοριών. Με τις ροές ιδιαίτερα αυξημένες στην Ιταλία και αυξανόμενες στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι πολύ πιθανό οι ύποπτοι να δοκιμάσουν να εισέλθουν τη θερινή περίοδο θέλοντας να περιορίσουν τις πιθανότητες αναγνώρισής τους.

Ο κατάλογος της παγκόσμιας υπηρεσίας καταπολέμησης του εγκλήματος καταρτίστηκε από τις πληροφορίες των ΗΠΑ από πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις περιοχές του Isis στη Συρία και το Ιράκ.

Οι ευρωπαϊκές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες έχουν εκφράσει ανησυχίες καθώς καταρρέει το Ισλαμικό Κράτος και αποδομείται στη Συρία και το Ιράκ, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος εισροής στην Ευρώπη “μοναχικών λύκων” οι οποίοι είτε θα δράσουν αυτόνομα, είτε θα ξεκινήσουν τη δημιουργία νέων πυρήνων και οργανώσεων.

Διαφήμιση

Με το Κόσοβο να βρίσκεται πιο εκτεθειμένο στον εξτρεμισμό από ποτέ, την Τουρκία σε ευθεία αντιπαράθεση με τους δυτικούς και τη Συρία σε δίνη είναι πολύ πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να ανοίξει νέα δίοδο από την Τουρκία στα Βαλκάνια μέσω Βουλγαρίας και από εκεί στο Κόσοβο που χαρακτηρίζεται terror-friendly area και εν συνεχεία στην Αλβανία ή και στη Γερμανία μέσα από το Μαυροβούνιο η ασφάλεια του οποίου είναι αμφισβητούμενη, παρά την είσοδο στο NATO.

Διαβάστε  Τριπλή επίθεση Τσίπρα κατά Γερμανίας από το NATO, τα μηνύματα στη Ρωσία

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι κάποιο από τα άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, τα ονόματα των οποίων έχει αποκτήσει ο Guardian, έχουν ακόμη εισέλθει στην Ευρώπη, αλλά η διακίνηση της λίστας της Ιντερπολ, έχει στόχο να διαπιστώσει εάν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν πληροφορίες για τα άτομα.

Ο κατάλογος, που απεστάλη από τη Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ στις 27 Μαΐου, ορίζει την ομάδα μαχητών ως άτομα που “έχουν εκπαιδευτεί να κατασκευάσουν και να τοποθετήσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να προκαλέσουν σοβαρούς θανάτους και τραυματισμούς. Πιστεύεται ότι μπορούν να ταξιδεύουν διεθνώς, να συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.”

Τα στοιχεία συλλέχθηκαν αρχικά από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών “μέσω αξιόπιστων καναλιών”. Το υλικό παραδόθηκε στο FBI, το οποίο διαβίβασε τη λίστα στην Ιντερπόλ για παγκόσμια διανομή.

Διαβάστε  Η Κομισιόν βλέπει Trump-effect στην ανάπτυξη, όχι όμως στην Ελλάδα

Μια σημείωση που επισυνάπτεται στον κατάλογο της Ιντερπόλ που κυκλοφορεί στην Ιταλία εξηγεί πώς κατασκευάστηκε η τρομοκρατική βάση δεδομένων, συγκεντρώνοντας τα κομμάτια του παζλ από εκατοντάδες στοιχεία, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο κατά την κατάληψη των τοπικών αρχηγών της Isis.

Για κάθε έναν από τους μαχητές δημιουργήθηκε μια ταυτότητα για να διασφαλιστεί ότι κάθε χώρα μέλος του δικτύου της Ιντερπόλ θα μπορούσε να ενσωματώσει τα δεδομένα στις τοπικές βάσεις δεδομένων.

Η Interpol έχει ζητήσει από τους εθνικούς της εταίρους πληροφορίες για κάθε όνομα που περιλαμβάνεται στον κατάλογο και τυχόν άλλα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που έχουν στα αρχεία τους, όπως σημεία διέλευσης συνόρων, προηγούμενα ποινικά αδικήματα, βιομετρικά δεδομένα, αριθμούς διαβατηρίων, Και το ιστορικό ταξιδιού.

Στη συνέχεια, οι πληροφορίες θα συμπεριληφθούν στη βάση δεδομένων ASF της Interpol (αυτόματη αναζήτηση), προκειμένου να τεθούν ενδεχομένως τα ονόματα σε μια λίστα παρακολούθησης υψηλότερου επιπέδου.

4000 εν δυνάμει Ευρωπαίοι τρομοκράτες

Διαβάστε  Η Ευρώπη παγώνει τα Βαλκάνια: Αναβολή ενός έτους για πΓΔΜ-Αλβανία

Το 2015, ο ΟΗΕ έκρινε ότι υπήρχαν 20.000 ξένοι μαχητές στο Ιράκ και στη Συρία, από τους οποίους 4.000 ήταν από την Ευρώπη, αλλά δεν υπήρχε προηγουμένως ένας συγκεκριμένος κατάλογος εκείνων των μαχητών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γεννήθηκαν στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως δυνητικοί βομβιστές αυτοκτονίας.

Η ταχύτητα με την οποία οι μαχητές του IS θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το αν η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα βάση στη Συρία μετά την επικείμενη πτώση της Raqqa, Δυτική Συρία. Υπάρχει μια αυξανόμενη πιθανότητα ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα μετακινηθούν νότια από τη Ράκκα στην αμυντική γραμμή από το Deir el-Zourez-Zor στο Abu Kamal.

Διαφήμιση