ΟΗΕ: Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη βία στη Δυτική Όχθη

ΟΗΕ: Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη βία στη Δυτική Όχθη

Με τη βία στη Μέση Ανατολή να κλιμακώνεται και τους νεκρούς να αυξάνονται στους έξι σε δυο ημέρες ταραχών συγκαλείται εκτάκτως αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναζητώντας πρωτοβουλίες που θα μπορέσουν να αποκλιμακώσουν την κατάταση ώστε να αποφευχθούν ακόμη πιο βίαια επεισόδια και πράξεις αντεκδίκησης.

«Η συνεδρίαση αυτή θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε επειγόντως για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να στηριχθεί η αποκλιμάκωση» δήλωσε ο Σουηδός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Καρλ Σκάου.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα κατά τις συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Διαβάστε  Σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ σκοτώνει 41 Παλαιστινίους, 1700 τραυματίες

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη, ενώ τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στο σπίτι τους σε εβραϊκό οικισμό κοντά στην Ραμάλα.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε το Ισραήλ και την Ιορδανία «να συνεργασθούν για την εξεύρεση λύσεων για την διατήρηση της ασφάλειας για όλους» στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Διαφήμιση

Ακόμη τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από επίθεση με μαχαίρι το Σάββατο στη Δυτική όχθη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους έξι σε δυο ημέρες και στους 9 μέσα σε μια εβδομάδα.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί επίσης από τις δύο χώρες να ενεργήσουν «για τον σεβασμό του ιερού χαρακτήρα των ιερών τόπων και τη διατήρηση του στάτους κβο» στην Πλατεία των Τζαμιών (του Ορους του Ναού για τους εβραίους), το οποίο επιτάσσει ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στον τρίτο ιερό τόπο του ισλάμ, ενώ οι εβραίοι μόνο καθορισμένες ώρες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να προσευχηθούν.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ανακοινώσει τη διακοπή των συνομιλιών με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα απαιτώντας την επαναφορά του καθεστώτος πρόσβασης και ασφάλειας στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στην προτεραία κατάσταση, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν την απαγόρευση πρόσβασης στο τέμενος Αλ Ακτσα σε άνδρες κάτω των 50 ετών, ενώ τοποθέτησαν και ανιχνευτές μετάλλων σε όλες τις εισόδους.

Διαβάστε  Και τον πρόξενο του Ισραήλ απελαύνει ο Ερντογάν

Η Ιορδανία είναι ο τοποτηρητής των ιερών μουσουλμανικών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Διαφήμιση