Ο Κοτζιάς “πυροβολεί” εξ επαφής τον Άιντε

Αποκαλύπτει μυστικές συναντήσεις με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους στην Ελλάδα και καταγγέλλει προσπάθεια υπονόμευσης του κοινού μετώπου Αθήνας-Λευκωσίας και ποδηγέτησης των διαπραγματεύσεων

Ο Κοτζιάς “πυροβολεί” εξ επαφής τον Άιντε

Συνέντευξη με την οποία επιχειρεί να “κάψει” και να θέσει εκτός μελλοντικών διαπραγματεύσεων τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναδεικνύοντας παράλληλα σκοτεινό παρασκήνιο και προσπάθεια ποδηγέτησης των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα ο Νίκος Κοτζιάς, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ σε ταξίδια του στην Ελλάδα είχε μυστικές συναντήσεις με επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, για τις οποίες αφήνει υπονοούμενο, ότι στόχο είχαν να υπονομεύσουν το κοινό μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας και να ποδηγετήσουν τις διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Κοτζιάς,

Διαφήμιση

«…Στις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο κ. Άιντε συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες -γιατί άραγε;- που, όπως φάνηκε, συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες και επιλογές για το Κυπριακό. Σε αυτές τις συναντήσεις ήταν παρόντες και ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που αρέσκονται να με υβρίζουν προσωπικά και προσπαθούν να αμαυρώσουν την κοινή προσπάθεια της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης. Δεύτερον, ότι μας πήγε ο κ. Άιντα σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος επαρκή προεργασία. Τρίτον, του επιτρέψαμε να λέει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλαπλά ψέματα. Του τα κατέδειξα ένα προς ένα στην ίδια τη Διάσκεψη. Το γνώριζε ότι έλεγε ψέματα, αλλά δεν τον πείραζε ότι πιανόταν στα πράσα. Ευτυχώς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση όταν προσπάθησε να εμφανίσει σε έγγραφό τις δικές του θέσεις ως δικές μας. Φοβάμαι ότι συνεχίζει αυτή του την τακτική και μετά την Ελβετία»,

Ο κ. Κοτζιάς κατηγορεί ακόμη τον κ. Άιντε «ότι μας πήγε ο κ. Άιντε σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος επαρκή προεργασία», ενώ συμπληρώνει πως «του επιτρέψαμε να λέει για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλαπλά ψέματα». «Του τα κατέδειξα ένα προς ένα στην ίδια τη Διάσκεψη. Το γνώριζε ότι έλεγε ψέματα, αλλά δεν τον πείραζε ότι πιανόταν στα πράσα. Ευτυχώς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση όταν προσπάθησε να εμφανίσει σε έγγραφό τις δικές του θέσεις ως δικές μας. Φοβάμαι ότι συνεχίζει αυτή του την τακτική και μετά την Ελβετία» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Θέμα ωρών η συμφωνία λέει ο Ζάεφ, επιβεβαιώνει ο Κοτζιάς

Σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ με ευθύνη της Άγκυρας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συστήνει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, δεν κρύβει, ωστόσο, την ανησυχία του ότι «οι προκλήσεις της Τουρκίας μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε λάθη και ατυχήματα».

Οι διατυπώσεις που επιλέγει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και η εφημερίδα που παραχωρεί τη συνέντευξη στόχο έχουν να αναδείξουν το θέμα κυρίως στην Κύπρο και στις Βρυξέλλες, θέλοντας να κρατήσει σχετικά χαμηλούς τόνους στην Ελλάδα και να μην επισκιάσει τις κυβερνητικές διεργασίες στην οικονομία και τη βελτίωση του κλίματος.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Κοτζιάς καταφέρεται κατά του Έσπεν Άιντε, καθώς στο παρελθόν και πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων στο Κραν Μοντάνα στην Ελβετία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε αποστείλει επιστολή στον γγ του ΟΗΕ, που πάλι είχε διαρρεύσει από τον Φιλελεύθερο, υπογραμμίζοντας ότι ο ειδικός διαπραγματευτής δρα ως προπομπός της Άγκυρας.

Διαβάστε  Ενέργειες κατά της Τουρκίας στα διεθνή φόρα μετά το παρολίγον ατύχημα στο Αιγαίο

Ακόμη παλαιότερα, κατά τον προηγούμενο κύκλο διαπραγματεύσεων διαρροή του Έσπεν Άιντε στο politico ήθελε σύγκρουση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νίκου Αναστασιάδη, την οποία όπως αποκάλυψε το Protothema.gr στην Ελλάδα, δημιούργησε και διέρρευσε ο ίδιος ο ειδικός διαπραγματευτής ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με δημοσιογράφο του συγκεκριμένου site που δραστηριοποιούνταν σε άλλο ρεπορτάζ αλλά ανέλαβε “εργολαβικά” το συγκεκριμένο άρθρο.

Διαφήμιση