Άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις μπορεί να έχει η επιδείνωση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων σε εταιρίες μεγαθήρια, εντείνοντας την ενδεχομένως δύσκολη φάση την οποία διέρχονται, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Allianz που έχει σημαντική παρουσία στην Τουρκία και της Deutsche Bank, καθώς και οι δυο είναι ευάλωτες αυτή τη στιγμή.
Ήδη στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν έχουν βρεθεί η Daimler και η BASF, οι οποίες με την πρόφαση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας έχουν τεθεί σε μια εσωτερική blacklist και παρακολουθούνται στενά, όπως αποκάλυψαν γερμανικά media και επιβεβαίωσαν οι αρχές.
Το θέμα προσεγγίζει από ευρύτερη σκοπιά το Bloomberg εστιάζοντας στις μεγάλες γερμανικές εταιρίες που αναπτύσσουν υπολογίσιμη δραστηριότητα στην Τουρκία και οι οποίες είναι εύκολο να αντιμετωπίσουν το μένος της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.
Οι εμπορικές σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας, κατά τη διάρκεια του 2016, άγγιξαν τα 36 δισ. δολάρια, με τουλάχιστον 6.800 γερμανικές εταιρείες να δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα.
Η Deutsche Bank, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στην Τουρκία, απασχολώντας πλήθος εργαζομένων και διαθέτοντας τζίρο, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Εκτός, όμως, της γερμανικής τράπεζας, υψηλή έκθεση στην Τουρκία έχουν και οι:
Volkswagen
Siemens
Hugo Boss
Daimler
Axel Springer
Allianz EON
Robert Bosch
Fraport
Deutsche Lufthansa
Basf
Bayer