Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ, προοίμιο ανακατατάξεων στον Λευκό Οίκο

Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ, προοίμιο ανακατατάξεων στον Λευκό Οίκο

Σε φάση ευρέων ανακατατάξεων και ανασύνταξης εισέρχεται (ξανά) ο Λευκός Οίκος καθώς οι τελευταίες επικοινωνιακές και πολιτικές αποτυχίες και το άδειο βιβλίο των 200 ημερών του Ντόναλντ Τραμπ έχουν πυροδοτήσει εσωτερικές εντάσεις που οδηγούν στην ηρωική έξοδο του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ και πυροδοτούν σενάρια ακόμα και για αποχώρηση του προσωπάρσχη, Ρέινς Πρίμπους.

Ο Σον Σπάισερ αν και αντιμετωπίστηκε εξ αρχής με σκεπτικισμό από τα media λόγω των τρόπων του, του ιστορικού του και του χαρακτήρα του άντεξε το πρώτο εξάμηνο για να παραιτηθεί μετά το πέρας των 200 ημερών του Ντόναλντ Τραμπ, αν και οι φήμες για αντικατάστασή του κυκλοφορούσαν επί μακρόν στην Ουάσγικτον.

Ο Σπάισερ όμως δεν είναι ο πρώτος του επικοινωνιακού επιτελείου που αποχωρεί καθώς είχε προηγηθεί ο διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Μάικ Ντούμπκ, στις 30 Μαΐου.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το politico.com ο Σπάισερ παραιτήθηκε καθώς δεν προάχθηκε στη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, όπως είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αντ αυτού τη θέση που είχε χηρέψει από την αποχώρηση του Ντούμπκ φαίνεται ότι αναλαμβάνει ο τραπεζίτης, Άντονι Σκαραμούτσι.

Η έλευση Σκαραμούτσι στον Λευκό Οίκο όμως στέλνει και άλλα μηνύματα καθώς αρκετά στελέχη του στενού κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ είχαν διαφωνήσει με το διορισμό του σε άλλες θέσεις για τις οποίες τον είχε προτείνει ο Τραμπ, μεταξύ τον οποίων και ο προσωπάρχης, Ρέινς Πρίμπους.

Ο Πρίμπους φαίνεται επίσης να έχει πέσει σε δυσμένεια το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας της αποτυχίας στην προώθηση της αντιμεταρρύθμισης στην Υγεία για την κατάργηση του Obamacare και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ με τους Ρεπουμπλικάνους, τους οποίους ο Πρίμπους γνωρίζει καλά, έχοντας υπηρετήσει ως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Συνεπώς η έλευση του τραπεζίτη σε ρόλο διευθυντή Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου φαίνεται ότι αποτελεί μια ακόμη κίνηση ενίσχυσης του ανταγωνισμού στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου και στον κλειστό κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αναζητά διεξόδους από τα διαρκή προβλήματα που τον αναγκάζουν να βρίσκεται διαρκώς σε θέση άμυνας απέναντι στα media και να απολογείται για κάθε κίνηση που κάνει.

Νημειωθεί ότι σε κρίση βρίσκονται οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ και με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, μετά τη δημόσια δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ ότι αν γνώριζε ότι ο Σέσιονς θα αυτοεξαιρούνταν της έρευνας για τις σχέσεις με τη Ρωσία δεν θα τον είχε διορίσει. Ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί μέχρι να του ζητηθεί να αποχωρήσει, καταγράφοντας στην ουσία και τη δική του δυσαρέσκεια.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ορόσημου των 100 ημερών από τον Λευκό Οίκο αποχώρησε η αναπληρώτρια προσωπάρχης, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθυντή του ίδιου οργάνου ο πολιτικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στηβ Μπάνον.

Προσφάτως, μετά την απόφαση για αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, θέσεις σε όργανα του Λευκού Οίκου εγκατέλειψαν κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος της Tesla και ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, που είχαν αντιτεθεί σε αυτή την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.