Και ο Σόιμπλε κατά Τουρκίας, αλιεύει ψήφους

Και ο Σόιμπλε κατά Τουρκίας, αλιεύει ψήφους

Ρόλο στην εν εξελίξει σύγκρουση της Γερμανίας με την Τουρκία επιχειρεί να αναλάβει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν και το ζήτημα αφορά τιν Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και την καγκελάριο Μέρκελ και απέχει από τις θεσμικές αρμοδιότητες του υπουργού Οικονομικών.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση του εθνικού προφίλ του και προσπαθώντας να αλιεύσει στα θολά νερά του γερμανικού αντι-ισλαμικού εθνικιστικού κινήματος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιλέγει το θέμα της αντιπαράθεσης με την Άγκυρα για τη σύλληψη και προφυλάκιση ακτιβιστών και δημοσιογράφων, ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, στην λαϊκίστικη εφημερίδα Bild. όπου επισημαίνει:

Διαφήμιση

«Η Τουρκία συλλαμβάνει εν τω μεταξύ αυθαίρετα (πολίτες) και δεν τηρεί τις ελάχιστες προξενικές προϋποθέσεις. Αυτό μου θυμίζει πως ήταν παλιά η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όποιος ταξίδευε εκεί γνώριζε καλά πως εάν του συμβεί κάτι δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει. Εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει αυτά τα παιχνιδάκια -όπως και με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ικονίου- θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι ταξιδεύουν στην Τουρκία αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τον κίνδυνο, να πούμε ότι δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα πλέον»

Oι δηλώσεις Σόιμπλε γίνονται μια μέρα μετά την έκδοση από την Γερμανία ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, με την οποία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά «εξαιρετική προσοχή» σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στην χώρα αυτή.

Επίσης και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε κάτι ανάλογο στην Bild: «Ένα πράγμα είναι σαφές: όποιος ταξιδεύει στην Τουρκία δυστυχώς δεν κάνει διακοπές σε ένα κράτος δικαίου».

Διαφήμιση