Μια ακόμη αναβάθμιση, αυτή τη φορά των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s έρχεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έγκριση του προγράμματος από το ΔΝΤ, ενώ όπως αναφέρει αναμένει περαιτέρω ενδείξεις για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, οι οποίες θα μπορούσαν να έρθουν από την ένταξη στο QE τον Οκτώβριο.
Ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε την αναβάθμισε σε “θετική”, από “σταθερή” προηγουμένως, την προοπτική (outlook) του ελληνικού αξιόχρεου, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας σε «Β-/Β».
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, παράλληλα με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησής του μέχρι το 2020.
«Αναθεωρήσαμε συνεπώς την προοπτική της Ελλάδας σε θετική από σταθερή, επιβεβαιώνοντας τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση Β- των κρατικών ομολόγων σε ξένο και τοπικό νόμισμα», υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης.
«Οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν την άποψή μας ότι, κατά τους επόμενους 12 μήνες, υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για αναβάθμιση του αξιόχρεου»,
Η αναβάθμιση έρχεται ενώ η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την έξοδο της χώρας στις αγορές και σε φάση που οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες στην Ελλάδα καταφεύγουν σε ομολογιακές εκδόσεις για επενδύσεις και ενίσχυση της ρευστότητάς τους, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει θετικά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τις αγορές και το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη αναβάθμισε την Ελλάδα η Moody’s, σε επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ ακολουθησε η αναβάθμιση προοπτικών σε θετικές από την Fitch.