Η Ελλάδα στον προθάλαμο της BRICS Bank, τι σημαίνει

Η Ελλάδα στον προθάλαμο της BRICS Bank, τι σημαίνει

Τις διαδικασίες για ένταξη στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank – NDB) που έχουν συστήσει οι BRICS ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών μετά από την έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ των όρων που θέτει ο οργανισμός για την αποδοχή των νέων μελών.

Ωστόσο η διαδικασία αναμένεται μακρά καθώς ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εισδοχής η χρηματοδότηση είναι ζήτημα καθαρά πολιτικό όπως συμβαίνει και με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να εκδηλωθούν και αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως λόγω της αντιπαράθεσης Γερμανίας και Κίνας σε μια σειρά από τομείς και στην προσπάθεια Γερμανίας και Γαλλίας για ανάσχεση του κινεζικού επιχειρηματικού ιμπεριαλισμού στην Ευρώπη.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη NDB ήταν αντικείμενο των συζητήσεων και συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κινέζου προέδρου Σι Ζινπίνγκ, ενώ παράλληλα η Κίνα μέσω και άλλων δομών θα συμμετάσχει στη συγχρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στην Ελλάδα μέσα από το νέο Ταμείο που σχηματίζεται.

Διαβάστε  Ευρωζώνη: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κόστους εργασίας

Όπως προκύπτει από το καταστατικό της NDB κάθε χώρα που επιθυμεί τη συμμετοχή της στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS, θα πρέπει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, υποβάλλοντας επίσημη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι εν λόγω συζητήσεις με τους αρμοδίους της NDB.

Διαφήμιση

Μετά την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών συζητήσεων με βάση τους όρους της Τράπεζας μπορούν να αρχίσουν οι επίσημες συζητήσεις που θα αφορούν ανταλλαγή πληροφοριών, πολιτικές και προτεραιότητες της Τράπεζας και της υποψήφιας χώρας, ποσοστό κεφαλαίων που θα διατεθεί στην υποψήφια χώρα, καθώς και χρονοδιάγραμμα έγκρισης και αποδοχής της ως μέλους της NDB.

Μετά το πέρας των επίσημων διαπραγματεύσεων, η Τράπεζα θα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο για την κατάληξή τους, καθώς και για τους όρους συμμετοχής της υποψήφιας χώρας στην NDB.

Διαβάστε  Στέλνουν τον Μπαρμπαρούση στον Εισαγγελέα για το κάλεσμα σε πραξικόπημα

Οι BRICS αποτελούν πλέον έναν διεθνή πολιτικό οργανισμό των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών και το όνομα προέρχεται από τα ακρωνύμια των ιδρυτικών χωρών:
Βραζιλία,
Ρωσία,
Ινδία,
Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Νότια Αφρική.

Το μοντέλο διοίκησης προσομοιάζει αυτά του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα θα εκπροσωπείται από έναν διοικητή (GOVERNOR) και έναν αναπληρωτή διοικητή (ALTERNATE GOVERNOR), ενώ θα πρέπει να αντιπροσωπεύεται στο διοικητικό συμβούλιο από ένα διευθυντή (DIRECTOR) και έναν αναπληρωτή του (ALTERNATE DIRECTOR) που θα ορίζονται από την ομάδα χωρών (της Ε.Ε.) στην οποία θα ενταχθεί η Ελλάδα (κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση της Asian Infrastructure and Investment Bank – AIIB).

Η NDB ιδρύθηκε από τις χώρες BRICS και ως εκ τούτου έχει εξασφαλιστεί τόσο ότι η διοίκηση, όσο και ότι η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου θα ασκείται και θα προέρχεται από τις χώρες αυτές. Η NDB, υποστηρίζει επενδυτικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χωρών – μελών της, χρηματοδοτεί έργα υποδομών που είναι βιώσιμα στο πλαίσιο της στρατηγικής της 2017-2021. Επίσης, χρησιμοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το σκοπό αυτό, όπως εγγυήσεις, έκδοση ομολόγων, συγχρηματοδότηση έργων με άλλους πολυμερείς χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς κτλ.

Διαβάστε  Ενδείξεις κόπωσης στη βιομηχανική παραγωγή

Τα έργα θα αφορούν κυρίως sovereign operations (δηλαδή έργα που χρηματοδοτούνται από κρατικούς φορείς με την εγγύηση του Δημοσίου). Σημειώνεται ότι η επέκταση χρηματοδότησης και στα ιδιωτικά επιχειρηματικά σχέδια (projects) δεν αποκλείεται. Αναλυτικότερα, η NDB θα εστιάσει το ενδιαφέρον της σε έργα καθαρής ενέργειας, υδάτινων πόρων, άρδευσης, αστικής ανάπτυξης, υγιεινής κ.α.

Διαφήμιση