Βήματα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Άγκυρα κάνει το Βερολίνο στέλνοντας ταυτόχρονα σαφή μηνύματα τόσο στο καθεστώς Ερντογάν όσο και στο NATO, καθώς παγώνει όλες τις εν εξελίξει και μελλοντικές παραδώσεις όπλων στην Τουρκία, μέτρο πρωτοφανές στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας και ενδεικτικό της διμερούς έντασης.
Το Βερολίνο ανακοίνωσε χθες τον επαναπροσδιορισμό των διμερών σχέσεων κάτω από τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι συλλήψεις Γερμανών πολιτών και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Ερντογάν, καθώς χθες ανακοινώθηκε η προφυλάκιση έξι ακτιβιστών, ένας εκ των οποίων Γερμανός, ως ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκράτες.
Νωρίτερα χθες η Handelsblatt είχε αποκαλύψει την ύπαρξη τουρκικής blacklist που περιλαμβάνει κολοσσιαίες γερμανικές εταιρίες τις οποίες η Άγκυρα στοχοποιεί για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, αναγκάζοντας τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαερ Γκάμπριελ να θέσει εν αμφιβόλω την παροχή εγγυήσεων προς τις εταιρίες για τη συνέχιση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην Τουρκία.
Διαβάστε επίσης: Oικονομικός πόλεμος Τουρκίας-Γερμανίας: Ο Ερντογάν βάζει Daimler-Basf σε τρομοκρατική blacklist
Σήμερα, Παρασκευή, η Bild αποκάλυψε και η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε εμμέσως, δια του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι ελήφθη απόφαση για το πάγωμα πωλήσεων όπλων και οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, θέμα που είχε τεθεί και τους προηγούμενους μήνες, με την αιτιολογία ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά του ίδιου του τουρκικού λαού.
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα η Γερμανία είχε θέσει veto στην πραγματοποίηση της επόμενης Συνόδου Κορυφής των ηγετών του NATO στην Κωνσταντινούπολη αντιδρώντας στην απαγόρευση επίσκεψης κλιμακίου βουλευτών στις γερμανικές μοίρες αεροσκαφών που σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ.
Σε αυτή τη φάση σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις μέσω του NATO για την επιθεώρηση άλλων μονάδων που εδρεύουν στο Ικόνιο, βάση που τελεί υπό τον έλεγχο του NATO και στην οποία επίσης παρεμποδίζεται με προσκόμματα η επίσκεψη εκπροσώπων της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Bundestag.
Η Άγκυρα έχει κατ επανάληψη κατηγορήσει τη Γερμανία για υπόθαλψη τρομοκρατών, υποστηρίζοντας πως οι διωκόμενοι που λαμβάνουν άσυλο στη Γερμανία είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Επειτα από το μαζικό πογκρόμ που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, η Γερμανία σταμάτησε τις εξαγωγές «περιστρόφων, πυρομαχικών και ανταλλακτικών» προς την Τουρκία, εξαιτίας των ανησυχιών μήπως χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις καταστολής κατά των αντιπάλων του τουρκικού καθεστώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφθασε να παραβάλει την Τουρκία του προέδρου Ερντογάν με το καθεστώς της πάλαι ποτέ «Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας» (Ανατολική Γερμανία).
«Η Τουρκία προχωρεί πλέον σε αυθαίρετες συλλήψεις και δεν σέβεται τους στοιχειώδεις προξενικούς κανόνες, αυτό μου θυμίζει την κατάσταση που επικρατούσε άλλοτε στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας»,
δήλωσε στην Bild ο κ. Σόιμπλε.
«Οταν βρισκόσουν εκεί, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα: εάν σου συνέβαινε κάτι, κανείς δεν μπορούσε να κάνει τίποτε για σένα».
Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Πέτερ Αλτμάιερ, επιβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει στις Βρυξέλλες το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Τουρκία στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας.