Διευρύνεται σε αντικείμενα και κλιμακώνεται σε ένταση η αντιπαράθεση Γερμανίας-Τουρκίας και κατ επέκταση ΕΕ-Τουρκίας επηρεάζοντας και τα υπόλοιπα μέτωπα όπως τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό, καθώς το Βερολίνο εξέδωσε εσπευσμένα μεσούντος του καλοκαιριού ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, μετά το νέο μπαράζ συλλήψεων που εστιάζει σε ακτιβιστές και πολίτες ευρωπαϊκών χωρών.
Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνει και η DW ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, διέκοψε τις διακοπές του για να πραγματοποιήσει διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο πρέσβη για τις συλλήψεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων καθώς και για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τουρκική κυβέρνηση.
Βερολίνο και Άγκυρα έχουν ήδη αρκετά καυτά ζητήματα στο πιάτο τους ξεκινώντας από:
- τις παγωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ
- το πογκρόμ Ερντογάν,
- τη Συνταγματική μεταρρύθμιση,
- το προσφυγικό,
- τα προβλήματα με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στις βάσεις που σταθμεύουν Γερμανοί στρατιώτες στην Τουρκία
- και φτάνοντας μέχρι τις χορηγήσεις ασύλου από τη Γερμανία σε Τούρκους που διώκονται για συμμετοχή στο πραξικόπημα
- τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις Τούρκων στρατιωτικών και πολιτών εντός της Γερμανίας από πράκτορες της τουρκικής MIT αλλά και συναδέλφους τους
- τις φυλακίσεις ακτιβιστών, δημοσιογράφων και τις διώξεις πολιτών ξένων χωρών στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα
- την απαγόρευση ομιλιών του Ταγίπ Ερντογάν και άλλων κυβερνητικών παραγόντων στη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες
- Την απαγόρευση πωλήσεων όπλων από γερμανικές βιομηχανίες στην Τουρκία
Στην πραγματικότητα όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα και όσα ακόμα θα εγερθούν προσεχώς εντάσσονται στην εξελίξει αντιπαράθεση για την πολιτική νομιμοποίηση ή απονομιμοποίηση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το αποτυχημένο πραξικόπημα για να επιβάλει αυτό που αποκαλείται “σιδερένια γροθιά” διώκοντας πολιτικούς αντιπάλους, Κούρδους και επεμβαίνοντας μονομερώς στη Συρία.
Ενδεικτική της απόστασης που έχει παγιωθεί μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας είναι η δήλωση του Ζϊγκαμρ Γκάμπριελ:
«Θέλουμε η Τουρκία να αποτελέσει μέρος της Δύσης ή τουλάχιστον να παραμείνει στην τρέχουσα θέση της, αλλά χρειάζονται δυο για να χορέψεις τάνγκο»
Ενώ συνέχισε επισημαίνοντας ότι:
«Δεν μπορώ να κάνω οποιαδήποτε βούληση της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης να ακολουθήσει αυτή την πορεία μαζί μας. Για το λόγο αυτό η Γερμανία αναγκάζεται να αναπροσανατολίσει την πολιτική της Τουρκίας. Οι πρώτες συνέπειες θα είναι νέο ταξιδιωτικό συμβουλές για τους γερμανούς πολίτες στην Τουρκία.»
Μετά τις συλλήψεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών και την επιμονή στο μονοπάτι των προκλήσεων από την Άγκυρα ο Ζίγκαμρ Γκάμπριελ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους Γερμανούς που ταξιδεύουν στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι πλέον έχουν ενισχυθεί οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν και θα πρέπει να έχουν «αυξημένη προσοχή», όταν επισκέπτονται την Τουρκία. Σημειώνεται δεν ότι η προξενική πρόσβαση στους Γερμανούς που κρατούνται στην Τουρκία έχει περιοριστεί κατά παράβαση των υποχρεώσεων του διεθνούς δικαίου.
Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι τα μέτρα ελήφθησαν μετά από διαβούλευση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και τον καγκελάριο υποψήφιο Μάρτιν Σουλτς.
Αν και δεν επίσημη ταξιδιωτική οδηγία είναι σαφές ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της κλιμάκωσης και της αποστολής μηνύματος σκλήρυνσης της στάσης του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα.
Όπως επισημαίνει η DW η επανεξέταση της πολιτικής της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία ακολουθεί την προφυλάκιση έξι ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του Peter Steudtner από το Βερολίνο. Οι ακτιβιστές αντιμετωπίζουν πλέον κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας.