Πιέσεις ΗΠΑ σε Μητσοτάκη για Σκοπιανό

Πιέσεις ΗΠΑ σε Μητσοτάκη για Σκοπιανό

Πιο γρήγορα απ ότι αναμενόταν επωάζεται το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ακόμη κι αν τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια δηλώνουν επισήμως ανέτοιμες για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Στο θέμα έχει επανενεργοποιηθεί ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ όσο και με τον Νίκο Κοτζιά, με τον Έλληνα υπουργό να διπιστώνει μόνο επικοινωνιακή βελτίωση από πλευράς της πΓΔΜ.

Στο θέμα όμως φαίνεται να παρεμβαίνει και αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Χόιτ Μπράιαν Γι, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάσκη, και όπως ανακοινώθηκε συζήτησαν για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια .

Διαφήμιση

Παρόν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Γι ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ένδειξη ότι υπάρχουν αποτελέσματα και ατζέντα την υλοποίηση της οποίας θα παρακολουθεί η αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ν.Δ., προς την κατεύθυνση αυτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, υπό την προϋπόθεση βεβαίως της πλήρωσης των τεθέντων κριτηρίων.

Η τοποθέτηση αυτή κινείται στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης συζήτησης του Σκοπιανού, ζήτημα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιταχύνουν ώστε να επιτευχθεί η ένταξη στο NATO και να αποκοπεί η Ρωσία που προσπαθεί να ελέγξει τη χώρα.

Εξετάσθηκαν, επίσης, οι προοπτικές της συνεργασίας των χωρών της περιοχής στον τομέα της ενέργειας.
Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Γι για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Διαφήμιση