Νέα διπλωματική και πολιτική κρίση ξέσπασε στην αραβκή χερσόνησο αυτή τη φορά με επίκεντρο το Ιράν, αποτελώντας μια ακόμη ισχυρή ένδειξη ότι και οι κυρώσεις εις βάρος του Κατάρ είχαν στόχο την απομόνωση της Τεχεράνης. Το γεωπολιτικό θερμόμετρο στην περιοχή ανεβαίνει επικίνδυνα καθώς το Κουβέιτ, που έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή για την κρίση του Κατάρ, διέταξε την απέλαση του Ιρανού πρέσβη εντός 48 ωρών.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η απόφαση του Κουβέιτ ακολουθεί την επιβολή κυρώσεων σε βάρος 18 Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν από τις ΗΠΑ και την προετοιμασία νομοσχεδίου αντικυρώσεων από το Ιράν.
Η ένταση στην περιοχή είχε αρχίσει να κλιμακώνεται μετά τη συμφωνία των 6 που οδήγησε στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν και επιστροφή του στις διεθνείς αγορές ως εξαγωγέας πετρελαίου και έφτασε στο αποκορύφωμα μετά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμο στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, δυο χώρες που βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με το Ιράν επί μακρόν και χάνουν από την ισχυροποίησή του.
Υπ αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα 13 αιτήματα που τέθηκαν με το τελεσίγραφο της Σαουδικής Αραβίας στο Κατάρ ήταν η διακοπή όλων των σχέσεων με το Ιράν. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε το Ιράν “αδίστακτο κράτος” αν και ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η χώρα τηρεί τη συμφωνία των 6 για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Οι λόγοι πίσω από την απόφαση του Κουβέιτ δεν είναι ξεκάθαροι. Επισημαίνεται πάντως πως το Κουβέιτ έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κατάρ και αραβικών χωρών με πρώτη τη Σαουδική Αραβία ενώ το Ιράν στηρίζει το Κατάρ ενώ το ΙΝSA αποδίδει την κίνηση του κρατιδίου στις αυξανόμενες πιέσεις από πλευράς της Σ.Αραβίας.
Νωρίτερα, σήμερα (Πέμπτη) η κυβέρνηση του Κουβέιτ είχε ζητήσει και τη μείωση του προσωπικού που απασχολείται στην πρεσβεία και το κλείσιμο γραφείων, όπως αναφέρει το Reuters βασιζόμενο σε πληροφορίες από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΚUNA. Ο υπουργός εξωτερικών του Κουβέτι κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη και του ζήτησε να παραμείνουν στην πρεσβεία μόνο τέσσερα από από τα 19 μέλη του προσωπικού της πρεσβείας αλλά και τον τερματισμό των πολιτιστικών και στρατιωτικών αποστολών.
Η ανάληψη «διπλωματικής δράσης» κατά του Ιράν επιβεβαιώνεται και από τον Υπουργό Κυβερνητικών Υποθέσεων που έχει αναλάβει και τα καθήκοντα του Υπουργού Πληροφοριών. Σε δηλώσεις του δε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο για απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, για διπλωματικούς κανόνες και για άρθρα της Συνθήκης της Βιέννης χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια υπόθεση αφορά ή απόφαση ή οι παραβάσεις των κανόνων και των άρθρων από πλευράς του Ιράν.
Επίσης το Κουβέιτ αποφάσισε να «παγώσει» τις εργασίες κοινών επιτροπών.
Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες από πέρυσι και μετά την καταδίκη 23 ατόμων – ενός από το Ιράν και 22 από το Κουβέιτ- για κατασκοπεία σε βάρος του κρατιδίου για λογαριασμό του Ιραν και της Χεζμπολάχ και δεν αποκλείεται οι τωρινές α αποφάσεις να αφορούν αυτή την υπόθεση αν και εκτιμάται πως οι πραγματικοί λόγοι έχουν να κάνουν με την σχέση που τηρεί το Ιράν με το «αποκλεισμένο» από τις αραβικές χώρες Κατάρ.