Με πλάτες Τραμπ η Πολωνία πάει σε σύγκρουση με την ΕΕ για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Με πλάτες Τραμπ η Πολωνία πάει σε σύγκρουση με την ΕΕ για τη δικαστική μεταρρύθμιση

Σε αναπόδραστη τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη έχει τεθεί πλέον η Πολωνία, καθώς η Βαρσοβία μετά την επίσκεψη Τραμπ, προωθεί με ταχύτητα την αναμόρφωση του Δικαστικού Σώματος, νόμος που αντιτίθεται στις αρχές της ΕΕ και για την ψήφιση του οποίου η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει με κυρώσεις.

Σήμερα η κάτω Βουλή ψήφισε την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος επιλογής δικαστών για το Ανώτατο Δικαστήριο, παρά τις αντιδράσεις διαδηλωτών, αντιπολίτευσης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δικαστική μεταρρύθμιση δεν είναι όμως το μόνο ανοιχτό μέτωπο στις σχέσεις Βαρσοβίας-Βρυξελλών, καθώς μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες της ακροδεξιάς κυβέρνησης του κόμματος του Κατσίνσκι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Διαβάστε  Εμπλοκή με ένταξη Αλβανίας-πΓΔΜ, αναβλήθηκε η απόφαση για πρόσκληση

Παράλληλα η κυβέρνηση της Βαρσοβίας έχει προσπαθήσει να υποσκάψει τον επίσης Πολωνό, πρώην πρωθυπουργό της χώρας και νυν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ έχουν ακόμα και δικαστική διερεύνηση εις βάρος του για την πτώση του αεροσκάφους που μετέφερε σχεδόν ολόκληρη την πολωνική κυβέρνηση του δίδυμου αδερφού του Κατσίνσκι στη Ρωσία και το οποίο κατέπεσε με αποτέλεσμα το θάνατο όλων των επιβαινόντων.

Διαφήμιση

Το ελεγχόμενο από το κυβερνών, δεξιό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» σώμα ψήφισε με 235 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 23 αποχές τον νέο νόμο, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να επιλέγει υποψηφίους δικαστές για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Διαβάστε  Η Ευρώπη πλήρωσε την τρομοκρατία 180 δισ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς έκανε λόγο για αύξηση του συστημικού κινδύνου για το κράτος δικαίου στην Πολωνία, ενώ η κεντρώα – κεντροδεξιά αντιπολίτευση, «Πλατφόρμα Πολιτών», από την οποία προέρχεται πολιτικά και ο νυν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για «πραξικόπημα».
Η Πολωνία έχει απειληθεί με στέρηση του δικαιώματος ψήφου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέτρο το οποίο δεν έχει ληφθεί ποτέ στην ιστορία του διακρατικού οργανισμού.

Το μέτρο πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία, άνω σώμα του κοινοβουλίου το οποίο επίσης ελέγχεται από τη συντηρητική Δεξιά και τέλος να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα για να γίνει νόμος του κράτους.

Διαβάστε  Ο Σαλβίνι ετοιμάζεται για "πόλεμο" στις Ευρωεκλογές

Ο κ. Ντούντα αρνήθηκε, όπως έγινε γνωστό, να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για την σημερινή πολωνική κυβέρνηση, καθώς η τελευταία τον κατηγορεί ότι συγκάλυψε, ως πρωθυπουργός της Πολωνίας, ρωσικές ευθύνες για τον θάνατο του προέδρου της Πολωνίας σε αεροπορικό δυστύχημα, το 2010.

Διαφήμιση