Οι 200 μέρες Τραμπ: Ο πρόεδρος που τουιτάρει αλλά δεν κυβερνά

Οι 200 μέρες Τραμπ: Ο πρόεδρος που τουιτάρει αλλά δεν κυβερνά

Σκληρός είναι ο απολογισμός που επιφυλάσσουν διεθνή και αμερικανικά media στον Ντόναλντ Τραμπ για το πρώτο εξάμηνο της θητείας του, καθώς όπως επισημαίνει το CNN σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναρτήσει 991 tweets αλλά δεν έχει περάσει κανένα “σοβαρό” νόμο. Παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκδώσει μακράν περισσότερα προεδρικά διατάγματα με μικρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα, ενώ παράλληλα βρίσκεται παγιδευμένος μεταξύ των δηλώσεων και των αντιπαραθέσεών του σε ζητήματα όπως το αντιμεταναστευτικό διάταγμα και η εμμονή για κατάργηση του Obamacare.

Όπως αναφέρει η DW ο Τραμπ έχει δώσει νέο νόημα στην έννοια “πολιτική” καθώς κανένας δεν ξέρει τι ξημερώνει στην Ουάσιγκτον, φίλοι, συνεργάτες και πολιτικοί αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου έχουν πλέον συνηθίσει να περιμένουν το… απροσδόκητο.

Κάθε μέρα είναι μια διαφορετική μέρα, με δηλώσεις που παραξενεύουν, με γεγονότα που προκαλούν οργή στη διεθνή κοινότητα. Μόνο ο ίδιος φαίνεται να είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τον εαυτό του.

Διαφήμιση

“Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν είχε τόσο νωρίς τόσες πολλές επιτυχίες όσο η δική μας”

δήλωσε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλώντας αντιδράσεις και προβληματισμό για ακόμη μια φορά.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ συνέλαβαν τους 5 αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους

Έντονη είναι η κριτική που ασκείται στον πρόεδρο των ΗΠΑ και για την οικογενειοκρατία στην κυβέρνηση καθώς είτε με μισθό, είτε χωρίς μέλη της οικογένειάς του και του στενού προσωπικού του κύκλου κατέχουν όλες τις θέσεις ευθύνης και διαμόρφωσης πολιτικής, δημιουργώντας εικόνα περισσότερο “μικρομάγαζου” παρά της μεγαλύτερης υπερδύναμης του πλανήτη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επίσης παγιδευμένος στην έρευνα για τις σχέσεις του επιτελείου με του με το περιβάλλον του Βλάντιμιρ Πούτιν κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης που έκανε με τη Ρωσία οδηγήθηκαν σε παταγώδη αποτυχία.

Οι συνεχείς αποκαλύψεις για συναντήσεις που ισχυροποιούν υποψίες για παρέμβαση των Ρώσων στον προεκλογικό αγώνα, τον έχουν πολιτικά παραλύσει. Κάθε φορά είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το στενό του περιβάλλον, να διαψεύσει, να αποπροσανατολίσει. Είναι ενδεικτικό ότι ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα σε επιτροπή της Γερουσίας για συναντήσεις του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με Ρώσους αξιωματούχους.

Διαβάστε  Συνάντηση με τον Πούτιν ετοιμάζει ο Τραμπ

Μεγάλες είναι και οι παράπλευρες απώλειες που έχει υποστεί στο πλαίσιο της διερεύνησης των σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς αναγκάστηκε σε χρόνο ρεκόρ να καρατομήσει τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, να υποβαθμίσει την αναπληρώτρια διευθύντρια εθνικής ασφαλείας να απομακρύνει τον πολιτικό του σύμβουλο, Στηβ Μπανον, από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Κεφάλαια έπεσαν και στην πρώτη αποτυχία της κατάργησης του Obamacare με την αναπληρώτρια προσωπάρχη του Λευκού Οίκου να αποχωρεί αιφνιδιαστικά, ενώ και στη συνέχεια και σε νεκρό πολιτικό χρόνο παραιτήθηκε και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Λευκού Οίκου.

Από τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις του ο αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να υλοποιήσει μόνο δύο. Διόρισε τον υπερσυντηρητικό Νιλ Γκόρτατς στο Ανώτατο Δικαστήριο, μια απόφαση με μεγάλη πολιτική σημασία και εξήγγειλε ότι θα αποσύρει τη χώρα του από τη Παγκόσμια Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. “Προκειμένου να υλοποιήσω το καθήκον μου να προστατεύσω τη χώρα και τους Αμερικανούς, οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα” δήλωσε πριν τη συνάντηση της G20 στο Αμβούργο.

Διαβάστε  Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις και βλέπει πληθωρισμό πάνω από στόχο

Η στατιστική επίσης σκιαγραφεί μια μάλλον αποκαρδιωτική εικόνα για τον πλέον αμφιλεγόμενο Αμερικανό πρόεδρο καθώς τα ποσοστά δημοτικότητάς του είναι κάτω από το 40%. Ποτέ άλλοτε τα τελευταία 50 χρόνια δεν ήταν τόσο χαμηλά για ένα πρόεδρο, 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Διαφήμιση