Σειρήνες στο Αιγαίο: Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και παρενόχληση Παυλόπουλου

Σειρήνες στο Αιγαίο: Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και παρενόχληση Παυλόπουλου

Κόκκινο χτυπάει το γεωπολιτικό θερμόμετρο στο Αιγαίο καθώς η Άγκυρα έχει υιοθετήσει πολιτική ραγδαίας κλιμάκωσης των προκλήσεων και δημιουργίας νέων μετώπων θέλοντας να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας και να ανοίξει νέο εγ όλης της κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η στρατηγική μετάστασης της κρίσης από την κυπριακή ΑΟΖ που πλέον φρουρείται από αμερικανικά και γαλλικά πολεμικά πλοία, στο Αιγαίο και στην αμφισβήτηση ελληνικών χωρικών υδάτων και την προσπάθεια επαναφοράς ζητήματος υφαλοκρηπίδας.

Τρεις διαδοχικές φορές σε δυο ημέρες παρενόχλησαν τα τουρκικά ραντάρ το ελικόπτερο και το αεροσκάφος του Έλληνας προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την περιοδεία του στα ακριτικά νησιά.

Διαφήμιση

Παράλληλα σήμερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-4 εισήλθαν στο FIR Αθηνών μεταξύ Ν. Λέσβου-Ν. Λήμνου και εκτέλεσαν υπερπτήση στις 10:23 στις νήσους Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Τα μαχητικά πέταξαν σε ύψος 8.900 ποδών και στη συνέχεια εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 10:27 μεταξύ Σάμου και Κω.

Παράλληλα κατά τη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στη Νήσο Παναγιά, υπήρξε νέα παρενόχληση από την τουρκική πλευρά, που διεμήνυσε στο ελικόπτερο ότι πετά σε τουρκικό εναέριο χώρο. Οι Ελληνες πιλότοι αγνόησαν το προκλητικό μήνυμα του Τούρκου χειριστή και συνέχισαν ομαλά την πτήση τους.

Ο κ. Παυλόπουλος θα βρίσκεται σήμερα στη νήσο Παναγιά του συμπλέγματος των Οινουσσών, τη Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο.

Χθες τα ελικόπτερα τύπου Σινούκ και Χιούι, που μετέφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και τη συνοδεία του από τη Ρόδο στη Σύμη, στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και στη Χίο δέχθηκαν τουρκική παρενόχληση μέσω ασυρμάτου.

Τέλος η Τουρκία έχει εκδώσει για σήμερα NAVTEX και NOTAM για την πραγματοποίησε ακσήσεων με πραγματικά πυρά μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου τις οποίες ακύρωσαν οι ελληνικές αρχές.

Διαφήμιση