Οι νέοι φίλοι του Τραμπ καθοδηγούν το χέρι του κατά του Ιράν

Οι νέοι φίλοι του Τραμπ καθοδηγούν το χέρι του κατά του Ιράν

Κινήσεις που αποκαλύπτουν έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και συμφωνίες για απομόνωση του Ιράν πραγματοποιεί η Ουάσινγκτον καθώς ανακοινώνει την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν, σχετικά με τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, ενώ νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι η χώρα τηρεί τη συμφωνία των έξι για τα πυρηνικά.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση ανταποκρίνονται στο πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ενώ όπως ανακοινώθηκε απαντούν και στην «ολέθρια» στρατιωτική δράση του (σσ του Ιράν) στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ οι κυρώσεις αφορούν 18 άτομα και εταιρίες που σχετίζονται με το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και με τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται προς τις πρόνοιες της συμφωνίας των έξι για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Συγχωνεύθηκαν AT&T-Time Warner παρά τις αντιδράσεις Τραμπ, Χίλαρι, Σάντερς

Η πρακτική αυτή που ακολουθούν οι ΗΠΑ είναι προφανές ότι εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιου είδους συμφωνίας με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, καθώς αμφότεροι επιθυμούν τη διατήρηση του Ιράν σε περιθώριο και υπό έλεγχο τόσο σε επίπεδο αμυντικής ανάπτυξης και οπλοστασίου, όσο και ως φυσική πολιτική, στρατιωτική και οικονομική δύναμη στην περιοχή.

Με δεδομένο ότι οι κυρώσεις της ομάδας χωρών υπό τη Σαουδική Αραβία προς το Κατάρ στοχεύουν επίσης στη διακοπή δεσμών του μικρού εμιράτου με το Ιράν, είναι εύκολα αντιληπτό ότι επιχειρείται η δημιουργία κλοιού που θα χαλιναγωγήσει τις φιλοδοξίες του Ιράν στην περιοχή.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν

Υπ αυτό το πρίσμα μόνο τυχαία δεν είναι η σύσφιξη σχέσεων των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, αμέσως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, οι ηγέτες των οποίων ήταν από τους πρώτους που συναντήθηκαν ήδη δυο φορές με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ οι σχέσεις τους είχαν επιδεινωθεί άρδην με τον προκάτοχό του, Μπαράκ Ομπάμα.

Το ιστορικό των προαναγγελθέντων κυρώσεων

Από την Δευτέρα, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν την επιβολή νέων κυρώσεων, διατηρώντας όμως ενεργή τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά που υπέγραψε το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις στις 14 Ιουλίου 2015.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι νέες κυρώσεις στους Φρουρούς της Επανάστασης επιβλήθηκαν επειδή αυτές οι ειδικές δυνάμεις του Ιράν εξακολουθούν να κατασκευάζουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στρατιωτικό εξοπλισμό, να παράγουν και να συντηρούν σκάφη και να αναπτύσσουν ηλεκτρονικές συσκευές.

Διαβάστε  Έτοιμη να καλύψει τρύπα στην παραγωγή πετρελαίου, λόγω Ιράν η Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, άλλα πρόσωπα που πλήττονται από τις κυρώσεις «ενορχήστρωσαν την κλοπή αμερικανικών και δυτικών προγραμμάτων λογισμικού» που πουλήθηκαν στην ιρανική κυβέρνηση.

Διαφήμιση