Στρατηγική διαρκούς κλιμάκωσης των προκλήσεων ακολουθεί η Άγκυρα σε Αιγαίο και Μεσόγειο επιδιώκοντας να προκαλέσει πολιτική παρέμβαση διεθνών οργανισμών ή κορυφαίων παιχτών ώστε να ανοίξει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων και να αρθεί το ιδιότυπο διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα. Επιχειρώντας να ανεβάσει τους τόνους και να εκμαιεύσει αντιδράσεις η Τουρκία παρενοχλεί συστηματικά από χθες τα αεροσκάφη και ελικόπτερα που μεταφέρουν τον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στην περιοδεία του στα ακριτικά νησιά.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής και στην επιδίωξη εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης εδράζονται οι ολοένα και κλιμακούμενες προκλήσεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα καθώς και η προσπάθεια ανάμειξης ελληνοτουρκικών σχέσεων με το κυπριακό και τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.
Με την γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ να τυγχάνει υπό διεθνή ασπίδα προστασίας από ΗΠΑ και Γαλλία και με τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο να παρακολουθούν με πολεμικά πλοία τις εξελίξεις τα περιθώρια στρατιωτικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ περιορίζονται στις έρευνες του Barbaros στο οικόπεδο 6, για τις οποίες η Τουρκία εξέδωσε σχετικές NAVTEX, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές καθώς η περιοχή βρίσκεται υπό την κυριαρχία της ελεύθερης Κύπρου.
Θέλοντας να αποφύγει αντιπαράθεση με ΗΠΑ και Γαλλία στην κυπριακή ΑΟΖ και μετά τον ηλεκτρονικό πόλεμο από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George W.H. Bush που έκοψε τις επικοινωνίες στα τουρκικά μαχητικά στην περιοχή της γεώτρησης και τις ανακοινώσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ και την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Κύπρο, η Άγκυρα επιλέγει κλιμάκωση τη μεταφορά των στρατιωτικών προκλήσεων στο Αιγαίο.
Βρίσκονται πρόσφορο έδαφος για κλιμάκωση στην επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στα ακριτικά νησιά, τα τουρκικά ραντάρ παρενοχλούν με επικοινωνίες τα ελληνικά στρατιωτικά ελικόπτερα και το αεροσκάφος του προέδρου της Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι πετούν σε τουρκικό εναέριο χώρο.
Οι προκλήσεις αυτές έλαβαν χώρα σε ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από τα νησιά του συμπλέγματος των Οινουσών, τα οποία επιχειρεί να αμφισβητήσει η Άγκυρα και τα χαρακτηρίζει γκρίζες ζώνες.
Επιλέγοντας να παρενοχλήσει τον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας και να αμφισβητήσει ελληνική επικράτεια ταυτόχρονα η Άγκυρα αποδεικνύει ότι είναι απελπισμένη για διεθνή προσοχή και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως μοχλό πίεσης για την επίτευξη του σκοπού της.
Η κλιμάκωση των προκλήσεων στο επίπεδο του προέδρου της Δημοκρατίας είναι προφανές ότι αποτελεί απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε προχθές υπό τον Ταγίπ Ερντογάν.
Το ανώτατο τουρκικό όργανο αποφάσισε παράλληλα τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στον εορτασμό της μαύρης επετείου της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, κίνηση που στέλνει σαφή μηνύματα και στοχεύει στην πρόκληση αντιδράσεων.
Κλασικές προκλήσεις
Η Τουρκία έχει εξαγγείλει για σήμερα την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με την ΝΟΤΑΜ Β1899/17 (δίνοντας της με το στοιχείο «Β» χαρακτήρα άσκησης εντός δικών της ορίων αρμοδιότητας), μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Οι αντέκρουσαν τις τουρκικές προκλήσεις με ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.
Η Άγκυρα επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητώντας τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προσθέτοντας μάλιστα ότι η γραμμή από τις συντεταγμένες του Καστελόριζου μέχρι τα χερσαία σύνορα των δυο χωρών (στον Έβρο) δεν συνιστούν οροθετημένα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για πρακτικούς λόγους.
Η Τουρκία επιμένει όμως και στις γνωστές -πλέον- αλλά επίσης ιδιαίτερα επικίνδυνες προκλήσεις με τα ερευνητικά σκάφη Barbaros και Cesme, δεσμεύοντας περιοχές εντός ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων για έρευνες και επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί τις θολές γραμμές που επιτρέπουν μεν τις έρευνες σε ξένα χωρικά ύδατα επιβάλλουν όμως την ενημέρωση των οικείων αρχών για έκδοση των σχετικών NAVTEX.
Όπερ σημαίνει ότι αν και τα τουρκικά πλοία δύναται να διεξάγουν έρευνες ακόμα και στο Καστελόριζο τις σχετικές NAVTEX οφείλουν να εκδώσουν οι ελληνικές αρχές. Εκδίδοντας τα σχετικά έγγραφα δέσμευσης περιοχής η Άγκυρα στην ουσία αμφισβητεί ευθέως την τα ελληνικά χωρικά ύδατα και ιδιαίτερα στο Καστελόριζο είναι που εγείρει η Τουρκία ζήτημα υφαλοκρηπίδας κατά πάγια τακτική.
Όπως επισημαίνεται και στο mignatiou.com η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.
Η ευθεία αμφισβήτηση και μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας από την Τουρκία, στηρίζεται σε αυθαίρετες και μονομερείς ερμηνείες του Διεθνούς Δίκαιου, και παράκαμψη των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και αφορούν άμεσα την Ελλάδα καθώς σημαίνει ταυτόχρονα και αμφισβήτηση όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν των χωρικών υδάτων των νησιών που σχηματίζουν το τόξο Ρόδος Κάρπαθος, Κρήτη.