Σε στρατηγική αντιπαράθεσης με τη διεθνή κοινότητα επιμένει ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς χθες αποφασίστηκε η προφυλάκιση της διευθύντριας του γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, μετά από εβδομάδες κράτησής της και ενώ προφυλακισμένος παραμένει και ο προκάτοχός της.
Η τακτική της σύλληψης, προσαγωγής και κράτησης στελεχών διεθνών οργανώσεων και ξένων υπηκόων έχει επιλεγεί από τον Ταγίπ Ερντογάν ως μέθοδος για την ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής του θέσης απέναντι στους ξένους ηγέτες και μοχλός πίεσης για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Χθες ο αρμόδιος εισαγγελέας αποφάσισε την προφυλάκιση της της Ιντίλ Εσέρ και ακόμα εννέα υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, εν όψει της παραπομπής τους σε δίκη με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως γνωστοποίησε o βουλευτής της αντιπολίτευσης, Σεζγκίν Τανρικουλού.
Η Εσέρ και οι άλλοι εννέα συνελήφθησαν την 5η Ιουλίου, ενώ συμμετείχαν σε ένα σεμινάριο σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι συλλήψεις σημειώθηκαν έναν μήνα μετά τη σύλληψη του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, του Τανέρ Κιλίτς, με την ίδια κατηγορία. Η ΜΚΟ κατήγγειλε τις συλλήψεις κάνοντας λόγο για «κατάχρηση εξουσίας».
Την έντονη ανησυχία τους για τις συλλήψεις στελεχών ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν εκφράσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, ο ΟΗΕ, ενώ ο ΟΑΣΕ εξετάζει ακόμα το ενδεχόμενο βίας και νοθείας στο Δημοψήφισμα.
Οι διωγμοί που εξαπέλυσε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο των οποίων έχουν κλείσει περίπου 130 μέσα ενημέρωσης και έχουν φυλακιστεί 150 δημοσιογράφοι, έχουν θορυβήσει πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση. Αρκετοί εντός και εκτός της Τουρκίας έχουν κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει κάθε διαφωνία.