Πιο αισιόδοξος για την πρόοδο στο Σκοπιανό εμφανίστηκε ο ειδικός μεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο IBNA, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά στις Βρυξέλλες, χθες Δευτέρα 17 Ιουλίου.
Αν και ο Νίκος Κοτζιάς διαπίστωσε καλύτερο κλίμα μόνο επικοινωνιακά επισημαίνοντας ότι ακόμα η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει κάνει κινήσεις που να αποδεικνύουν κάτι διαφορετικό, ο Μάθιου Νίμιτς υποστήριξε ότι υπάρχει μια ώθηση στο θέμα του ονόματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει ήδη συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον οποίο στις κοινές δηλώσεις τους υποστήριξαν ότι ακόμα είναι νωρίς για ουσιαστικές συνομιλίες και ότι “μαθαίνουν να χορεύουν”.
Διαβάστε επίσης: Το Σκοπιανό θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα;
Από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς έχοντας συναντήσει τόσο την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ όσο και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιθυμεί να επανενεργοποιήσει την εξωτερική της πολιτική στην περιοχή και υπάρχει μια νέα ώθηση στο ζήτημα της ονομασίας.
Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, «αυτή τη στιγμή είναι η ώρα να συζητήσουμε για ορισμένες βασικές έννοιες πριν εξετάσουμε προτάσεις για την ονομασία».
Σημείωσε επίσης ότι θα βρίσκεται σε επαφή με την Αθήνα και τα Σκόπια, προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο εντός των επόμενων μηνών.
Διαβάστε επίσης: Εμπρηστικός ελιγμός με Δημοψήφισμα για όνομα στα Σκόπια
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τετ-α-τετ με τον επιτετραμμένο του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι έγινε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και σοβαρή συνάντηση με τον κ. Νίμιτς.
Ωστόσο οι δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς ερμηνεύονται περισσότερο ως προσπάθεια επιβολής ατζέντας και ανάδειξης του ζητήματος του ονόματος υπό την πίεση του NATO και της ΕΕ για την οριστικοποίηση των σφαιρών επιρροής στην περιοχή και την απομάκρυνση του Βλάντιμιρ Πούτιν που διαμορφώνει ισχυρές αντιστάσεις στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία της πΓΔΜ επενδύοντας στον πρώην πρωθυπυοργό και ποινκά διωκόμενο, Νίκολα Γκρουέφσκι, στον πρόεδρο Γκέοργκι Ιβάνοφ καθώς και στο θρησκευτικό συναίσθημα.