Κινήσεις που αναμένεται να προσδιορίσουν το πλαίσιο στρατηγικής στο οποίο θα κατευθύνουν τις προκλήσεις τους αναμένεται να κάνει σήμερα η Τουρκία, καθώς ο Μελβούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει στα κατεχόμενα, ακολουθώντας την επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο, ενώ χθες συνεδρίαζε επί έξι ώρες το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας.
Στην Άγκυρα αποτίμησαν τη δέσμευση, την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα του διεθνούς παράγοντα από τις έως τώρα προφανείς αλλά και παρασκηνιακές κινήσεις και πληροφορίες, με στόχο πάντα την ανατροπή των δεδομένων και τη διεκδίκηση νέου πλαισίου διαπραγματεύσεων, τόσο για το κυπριακό όσο και τις σχέσεις με ΕΕ και ΗΠΑ.
Τα ηχηρά πολιτικά μηνύματα που στέλνει η Γαλλία μέσω της πολιτικής παρουσίας της υπουργού Άμυνας Φλωράνς Παρλί, της αμυντικής ισχύος με τις δυο φρεγάτες και η στήριξη ΗΠΑ μέσω της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου George W.H. Bush που πλέει στην περιοχή, περιορίζουν το πεδίο ελιγμών της Άγκυρας, η οποία φαίνεται να επενδύει πλέον στα δυο σεισμογραφικά σκάφη και στις πολιτικές προκλήσεις.
Ο Ταγίπ Ερντογάν στρατηγικά επιμένει να βλέπει την ένταση ως ευκαιρία έξοδο από την ιδότυπη διεθνή απομόνωση που του έχει επιβληθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και λόγω του πογκρόμ κατά πάντων που έχει εξαπολύσει. Υπ αυτό το πρίσμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και το NATO οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου αξιολογούνται υπ αυτό το πρίσμα, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του στρατιωτικού κατεστημένου και την ανάγκη του για στήριξη από την άκρα δεξιά, ήτοι τους “γκρίζους λύκους”.
Τα σενάρια προκλήσεων
Ωστόσο δεν αποκλείεται να επιχειρήσει κλιμάκωση προς την Ελλάδα, είτε στο μέτωπο του προσφυγικού, είτε σε επίπεδο προκλήσεων με παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, αλλά ακόμη και τακτικές αμφισβήτησης με NAVTEX, προσπάθειας ανακίνησης θεμάτων στη Θράκη και στα Δωδεκάνησα ή ακόμα και σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο με ανακλήσεις αδειών. Σενάρια όμως για τα οποία έχει γίνει προετοιμασία τόσο σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Άμυνας.
Επί τάπητος παραμένει και το σενάριο των εικονικών προκλήσεων μέσω δημοσιευμάτων, φωτογραφιών και διαρροών στα media για τη δημιουργία κλίματος έντασης, τακτική που δοκιμάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια του χειμώνα από την Άγκυρα προς την Ελλάδα.
Η Αθήνα έχει τονίσει στην Άγκυρα ότι δεν επιθυμεί ανάμειξη του Κυπριακού με τα Ελληνοτουρκικά, θέση που ωστόσο θεωρείται αβέβαιο αν θα βρει πρόσφορο έδαφος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, καθώς κατά πάγια τακτική επιλέγεται η αντιπαράθεση σε πολλαπλά μέτωπα με στόχο την μεγιστοποίηση του πιθανού οφέλους.
Η ατζέντα για σήμερα
Επισήμως στο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας δίνεται βάρος στην αποφασιστικότητα στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε για την Κύπρο ενώ συζητήθηκε και απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύσει στρατιωτικά τους Κούρδους της Τουρκίας (YPG), η οποία χαρακτηρίζεται “απαράδεκτη.
Στη δισέλιδη ανακοίνωση του ΣΕΑ σε σχέση με το Κυπριακό αναφέρεται ότι “αξιολογήθηκε η διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία και τα αποτελέσματά της” και ότι “τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στο θέμα της διατήρησης των συμφερόντων και δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ‘τδβκ΄ στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Για σήμερα στις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση Τσαβούσογλου-Ακιντζί στα κατεχόμενα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει μαζί με την αντιπροσωπεία του σε δείπνο εργασίας στο οποίο θα συμμετάσχουν και η παράνομη “πρόεδρος” της παράνομης “βουλής”, Σιμπέλ Σιμπέρ, ο παράνομος “πρωθυπουργός” και πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν, ο παράνομος “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, ο παράνομος «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο αρχηγός του ΡΤΚ Τουφάν Ερχουρμάν, ο αρχηγός του ΚΚΔ Τζεμάλ Οζγιγίτ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιστρέφει στην Τουρκία το βράδυ της Τρίτης.
Οι τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ
Ήδη χθες η Άγκυρα εξέδωσε σειρά από NAVTEX για δέσμευση μέρους των θαλάσσιων οικοπέδων 4,5,6 και 7 της ΑΟΖ, περιοχή δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, σε αυτή τη φάση. Ωστόσο η ισχύς των NAVTEX, της Τουρκίας, εκτείνεται μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017, ενώ είναι γνωστό πως στη συγκεκριμένη περιοχή προγραμματίζονται έρευνες από ξένες εταιρείες με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2018.
Η Τουρκία με τη συγκεκριμένη ενέργεια παρανομεί και για αυτό το λόγο η Κύπρος θα εκδώσει αντι – NAVTEX καταγγέλλοντας την Τουρκία. Η Άγκυρα στα συγκεκριμένα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ προβάλλει διεκδικήσεις υποστηρίζοντας ότι μέρος τους, της ανήκει. Ωστόσο οι απαιτήσεις της δεν βρίσκουν νομικό έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και αυτό αποδεικνύεται και από την αδειοδότηση τεμαχίων από τη Κυπριακή Δημοκρατία, για έρευνες από μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών.
Το Barbaros μέχρι αυτή την ώρα πηγαινοέρχεται στα τεμάχια 6 και 7 χωρίς να προσεγγίζει ούτε τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ούτε το τεμάχιο 11 που γίνεται η γεώτρηση. Στην περιοχή βρίσκεται και η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος), η οποία παρακολουθεί τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (όσο μπορεί να παρακολουθήσει) από απόσταση πέραν των 10 ναυτικών μιλίων. Το περασμένο Σάββατο είχε επιχειρήσει να προσεγγίσει τα κυπριακά χωρικά ύδατα στην περιοχή της Πάφου, ωστόσο κλήθηκε να αποχωρήσει, κάτι που έγινε.