Βόμβα από Washington Post: Η Σαουδική Αραβία έστησε με hackers την κρίση του Κατάρ

Διαρροή πληροφοριών από τη CIA και το FBI που διερεύνησαν την υπόθεση επικαλείται η εφημερίδα

Βόμβα από Washington Post: Η Σαουδική Αραβία έστησε με hackers την κρίση του Κατάρ

Αποκαλύψεις που μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό στην κρίση που έχει προκληθεί στην αραβική χερσόνησο οδηγώντας σε πολιτικό και οικονομικό αποκλεισμό του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία και μια ομάδα ακολούθων-χρών, πραγματοποίησε η Washington Post.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα που επικαλείται πηγές από τη CIA η Σαουδική Αραβία οργάνωσε και εκτέλεσε το hacking των sites του Κατάρ στα οποία αναρτήθηκαν ψεύτικα μηνύματα στα οποία ο εμίρης του Κατάρ φέρεται να χαιρετίζει και να υποστηρίζει την Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκαρτική οργάνωση. Παράλληλα σε άλλα μηνύματα, τα οποία επίσης χαρακτηρίζει χαλκευμένα το Κατάρ ο εμίρης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, χαρακτηρίζει το Ιράν «ισλαμική δύναμη.

Διαβάστε  Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά ιρανικής τράπεζας και προσώπων

Αυτά τα μηνύματα χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια από τη Σαουδική Αραβία ως θρυαλλίδα για την πυροδότηση της κρίσης που οδήγησε στην επιβολή άμεσων μέτρων κατά του μικρού εμιράτου και εν συνεχεία στην αποστολή τελισίγαάφου με 13 απαιτήσεις.

Ωστόσο το FBI μετά από αίτημα του Κατάρ ανέλαβε επισήμως τη διερεύνηση του hacking και παρότι η έκθεση δεν έχει δημοσιοποιηθεί έχει κυκλοφορήσει εντός του διαύλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, για να καταλήξει μέσω της CIA στη Washington Post. Η διοχέτευση της έκθεσης στην έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, υπ αυτό το πλαίσιο, είναι σαφής ένδειξη της στάσης των αμερικανικού μηχανισμού απέναντι στις κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας και στον αποκλεισμό του Κατάρ.

Διαβάστε  Άρωμα γεωπολιτικού deal στο βρετανικό λιανεμπόριο

Η εφημερίδα ανέφερει στο άρθρο της ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφοριών ενημερώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για μια ανάλυση νέων πληροφοριών που έδειξε ότι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΑΕ συζήτησαν για τις σχεδιασμένες παραβιάσεις λογαριασμών στις 23 Μαΐου, την παραμονή της ανάρτησης των υποτιθέμενων δηλώσεων του εμίρη. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν εάν τα ΗΑΕ διείσδυσαν στα συστήματα τα ίδια ή πλήρωσαν χάκερ για να το κάνουν, αναφέρει η Washington Post, η οποία δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των πηγών της.

Σύμφωνα με την Wasahington Post, ο πρέσβης των ΗΑΕ Γιουσέφ Αλ Οτάιμπα διαψεύδει το άρθρο, υποστηρίζοντας ότι είναι «ψευδές». Σε δήλωσή του, που δημοσιεύει η εφημερίδα, ο πρέσβης σημείωσε:

«Αυτό που είναι αληθινό είναι η συμπεριφορά του Κατάρ: Η χρηματοδότηση, η υποστήριξη και η διευκόλυνση των εξτρεμιστών από τους Ταλιμπάν στη Χαμάς και τον Καντάφι. Υποκινώντας τη βία, ενθαρρύνοντας την ριζοσπαστικοποίηση και υπονομεύοντας τη σταθερότητα των γειτόνων του».

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters.

Διαβάστε  Ο Τραμπ απειλεί απροκάλυπτα το Ιράν