Προσπάθεια Κοτζιά να πιέσει ΕΕ για Τουρκία

Προσπάθεια Κοτζιά να πιέσει ΕΕ για Τουρκία

Κινήσεις με στόχο να εκμεταλλευτεί το αρνητικό κλίμα εις βάρος της Άγκυρας και να θέσει την Ευρώπη στην προμετωπίδα της αντιπαράθεσης καθιστώντας την τουρκική προκλητικότητα ευρωπαϊκό πρόβλημα καταβάλλει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο EURACTIV.com ο Νίκος Κοτζιάς υιοθέτησε διαφορετική προσέγγιση ζητώντας από την ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο και να προσδιορίσει με σαφήνεια τις απαιτήσεις της από την Τουρκία, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής με αυτή που ακολουθήθηκε στο Κραν Μοντάνα προκειμένου να εκτεθεί η τουρκική προσπάθεια ναρκοθέτησης των διαπραγματεύσεων και κατέληξε σε δημόσια παραδοχή της Τουρκίας για την απαίτηση διατήρησης επεμβατικών δικαιωμάτων έναντι ολόκληρης της Κύπρου.

«Η Ε.Ε. πρέπει να καταστήσει προς την Τουρκία περισσότερη σαφή τη θέση ότι δεν μπορεί τμήματα του εδάφους της Κύπρου να είναι υπό κατοχή τρίτης χώρας και αυτή η χώρα να έχει δικαιώματα επέμβασης σε κράτος-μέλος της Ένωσης»

τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ερωτηθείς για τη Διάσκεψη στον Κραν Μοντάνα, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει ότι «δεν απέτυχε» αλλά

Διαφήμιση

«δεν είχε τα αποτελέσματα που όλοι περιμέναμε».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νίκος Κοτζιάς:

«Από την δική μας οπτική έγιναν κάποια σημαντικά βήματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι τέθηκε επιτέλους στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης το θέμα της ασφάλειας και της εγγύησης»

Σημειώνει ακόμη ότι για την ελληνική κυβέρνηση το κύριο χαρακτηριστικό της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού είναι αυτό της κατοχής και του δικαιώματος ή μη παρεμβατικών δυνατοτήτων.

«Η Τουρκία νομίζω ότι ζει ακόμη σε μια προ-μοντέρνα περίοδο, λες και βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή της αποικιοκρατίας και των προτεκτοράτων. Πιστεύει ότι μπορεί να διατηρεί στρατεύματα σε τρίτη χώρα παρά τη θέλησή της, να έχει καταλάβει εδάφη της και να διεκδικεί το δικαίωμα να επεμβαίνει όποτε το θέλει στα εσωτερικά ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ»

Επαναλαμβάνει παράλληλα ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι στα πλαίσια του ΟΗΕ και στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. «Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού που να επιβάλει μηχανισμούς και διαδικασίες, που είναι εκτός διεθνούς πλαισίου» ξεκαθαρίζει.

Ερωτηθείς εάν θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει ότι από την αρχή της συζήτησης για το Κυπριακό, εξέφρασε στον Τσαβούσογλου την άποψη ότι δεν πρέπει να μπερδεύονται τα δυο αυτά πράγματα. «Πρώτον, η λύση ή μη του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από τις εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά από τις συνεννοήσεις των δύο κοινοτήτων και επίσης από τα δημοψηφίσματα σε αυτή τη χώρα. Και δεν θα πρέπει να αφήσουμε, εάν κάτι δεν πάει καλά, να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα» σημειώνει.

Όπως επισημαίνει όμως «ο επίμονος και σκληρός τρόπος που οι Τούρκοι θέλανε να αποδώσουν ειδική δικαιοδοσία στο τουρκικό στρατό για όλο το νησί και όχι μόνο για τα κατεχόμενα, εμφανίζει μια αντίληψη που είναι ξένη προς εμάς».
Ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πάντως ότι η Αθήνα θα κάνει προσπάθεια

«η Τουρκία να κρατηθεί σε ένα δρόμο εκδημοκρατισμού και εξευρωπαϊσμού διότι εάν υπάρχει μια χώρα στην Ευρώπη που θα έχει το μέγιστο όφελος από μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι η Ελλάδα». «Τον γείτονα δεν τον επιλέγεις, αλλά όσο μπορείς προσπαθείς να συνεννοηθείς μαζί του. Τώρα, εάν η Τουρκία θέλει να γίνει ή όχι πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα είναι ένα ζήτημα που θα δείξει.