Παρέμβαση NATO στην Τουρκία για Ικόνιο, υπέρ Γερμανίας

Παρέμβαση NATO στην Τουρκία για Ικόνιο, υπέρ Γερμανίας

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εκτόνωση της διμερούς κρίσης Γερμανίας-Τουρκίας, καταβάλλει το NATO, η οποία προκλήθηκε με αφορμή την απαγόρευση επίσκεψης Γερμανών Βουλευτών στη νατοϊκή βάση του Ικονίου. Ήδη η αντιπαράθεση έχει οδηγήσει σε απόφαση για τη μετεγκατάσταση δυο μοιρών αεροσκαφών από το Ιντσιρλίκ στην Ιορδανία.

Η διαφορά των δυο κρίσεων, του Ιντσιρλίκ και του Ικονίου, έγκειται σε πιο τεχνικά και ταυτόχρονα ουσιαστικά ζητήματα, καθώς η βάση του Ιντσιρλίκ είναι τουρκική από την οποία επιχειρεί το NATO, ενώ η βάση του Ικονίου είναι νατοϊκή με τουρκική διοίκηση.

Όπως προκύπτει από τελευταίες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η προσπάθεια επαναπροσέγγισης επί του ζητήματος του Ικονίου βρίσκει θετική ανταπόκριση στο Βερολίνο, το οποίο μετριάζει τη ρητορική του και εμφανίζεται έτοιμο να επανεξετάσει τη θέση του.

Διαβάστε  Ναρκωτικά και θρησκεία: Η δύναμη των Ταλιμπάν, έναντι NATO-ΗΠΑ

Ειδικότερα όπως δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερ η τουρκική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε την επίσκεψη των Γερμανών βουλευτών στην νατοϊκή αεροπορική του Ικονίου της κεντρικής Τουρκίας, αλλά ζήτησε μία αναβολή, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη μέσω NATO.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να δώσει κάποια προθεσμία για την ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος από την Άγκυρα. Όμως, ότι για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό αποφασίζει το γερμανικό Κοινοβούλιο, εξ’ ου και το δικαίωμα των βουλευτών να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες όπου και αν βρίσκονται:

«Το δικαίωμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Δεδομένου ότι τόσο η αεροπορική βάση, όσο και ο έλεγχος του εναέριου χώρου στην περιοχή με αεροπλάνα AWACS βρίσκονται υπό νατοϊκή εντολή, ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την άποψη ότι το όλο ζήτημα της επίσκεψης δεν είναι μία διμερής υπόθεση, αλλά αφορά και τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Διαβάστε  Εμπορική τζιχάντ κήρυξε ο Τραμπ, πρώτα θύματα ΝΑΤΟ, G7, στόχος η Ευρώπη

Αναφερόμενη σε αυτήν την κατάσταση πραγμάτων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο αναζητεί μία λύση πρωτίστως μέσω της νατοϊκής οδού. Όπως ενημέρωσε στο πλαίσιο του κυβερνητικού briefing, ο κ. Γκάμπριελ βρισκόταν όλο το σαββατοκύριακο σε τηλεφωνική επαφή με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα και η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα διεξάγει σχετικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ώστε τελικά να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Διαβάστε  Σε διετές Μνημόνιο η λύση για το Σκοπιανό