Ομιχλώδες το τοπίο για έξοδο στις αγορές

Ομιχλώδες το τοπίο για έξοδο στις αγορές

Να θολώσει τα νερά σχετικά με την επικείμενη ή σχεδιαζόμενη έξοδο στις αγορές επιχειρεί με διαρροές στα media η ελληνική κυβέρνηση, θέλοντας να αποβάλλει την πίεση και να μπορέσει να εξετάσει πολιτικά και τεχνικά το ζήτημα χωρίς πίεση.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται διαρροές από κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το ΑΜΠΕ σύμφωνα με τον οποίο «Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση». Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες, αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Διαβάστε  Ευρωζώνη: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κόστους εργασίας

Διαβάστε επίσης: Φτιάχνουν κλίμα για αγορές και ανασχηματισμό

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα προεξοφλούν ότι είναι θέμα χρόνου ή ακόμη και ωρών η έξοδος της χώρας στις αγορές.
Πάντως, πράγματι οι ελάχιστες, αναλογικά, υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων το προσεχές 18μηνο διευκολύνουν τα εν λόγω σχέδια. Από την κυβέρνηση δεν διαψεύδεται ότι το εγχείρημα είναι κοντά, ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι θέμα ωρών.

Διαβάστε  Φρέσκο χρήμα 9,2 δισ. στην Ελλάδα από επενδύσεις του προγράμματος Γιούνκερ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν το καλύτερο δυνατό timing τόσο για την έξοδο στις αγορές όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις, με στόχο τον ανασχηματισμό που θα δώσει πνοή για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Διαβάστε  Η Ελλάδα βάζει την πΓΔΜ σε διετές Μνημόνιο

Ωστόσο οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και η ένταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο δεν είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις για κινήσεις με σημαντικό πολιτικό ρίσκο.