Ο Κοτζιάς παγώνει το Σκοπιανό μετά τη συνάντηση με Νίμιτς

Να παγώσει τις εξελίξεις στο Σκοπιανό όσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις συμβιβασμού από τη νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ προσπάθησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν΄ξκος Κοτζιάς στη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στις Βρυξέλλες.

Αν και το θέμα αναδεικνύεται σε μείζον τόσο από την Ευρώπη όσο και από το NATO στο πλαίσιο της προσπάθειας ανακοπής της προσπάθειας της Ρωσίας για επαναπροσδιορισμό των σφαιρών επιρροής στα Βαλκάνια, οι κκ Κοτζιάς και Νίμιτς έδειξαν να συμφωνούν στη διατήρηση χαμηλών τόνων για το ζήτημα.

Διαβάστε  Τι κρύβει για την Ελλάδα η εξέγερση του Ίλιντεν

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι έγινε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και σοβαρή συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα τα Σκόπια.

Διαφήμιση

Ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για το κλίμα που βρήκε στη γειτονική χώρα και ο κ. Κοτζιάς, όπως ο ίδιος ανέφερε, τον ενημέρωσε «για το πώς σκεφτόμαστε εμείς, μετά από τις συναντήσεις που κάναμε με την καινούργια κυβέρνηση του βόρειου γείτονά μας». «Συμφωνήσαμε να μείνουμε σε επαφή και να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία διαδικασία για την αναζήτηση λύσης» πρόσθεσε.

Διαβάστε  Ολόκληρη η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις καλής θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών απαντησε πως υπάρχουν μόνο επικοινωνιακά, τονίζοντας ότι πρέπει να δείξουν τέτοιες ενδείξεις ουσιαστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ έθεσε θέμα ενδεχόμενης προσφυγής σε Δημοψήφισμα για το ονοματολογικό, δήλωση που μπορεί να έχει περισσότερο εμπρηστικό παρά εποικοδομητικό χαρακτήρα.

Διαβάστε  Κίνδυνος έξαρσης του αλβανικού εθνικισμού

Διαφήμιση