Πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα προκαλεί η επαναπροβολή συνέντευξης της Κριστίν Λαγκάρντ από το κανάλι France 2 στο πλαίσιο αφιερώματος για το ΔΝΤ, στην οποία αναφέρεται στην προσωπικότητα, τους στόχους και τους συμβιβασμούς που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων του 2015. Το σχετικό αφιέρωμα και η συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ συμπίπτουν με την περίοδο στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα ζητά τη εξεταστική επιτροπή για τους χειρισμούς του Γιάνη βαρουφάκη και της κυβέρνησης εκείνη την εποχή προσπαθώντας να βγάλει σκελετούς από την ντουλάπα της κυβέρνησης.
Τον σχεδιασμό αυτό όμως ανακρούει η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάνρντ, η οποία προβάλλεται από όλα σχεδόν τα ελληνικά media αν και είναι παλαιότερη, η οποία όμως δημιουργεί πλέγμα ασφαλείας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και τους δικούς του χειρισμούς, ενώ από πολλούς ερμηνεύεται ως μεταχρονολογημένο μήνυμα πολιτικής στήριξης από τη διεθνή πολιτική σκηνή στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France 2 επιχειρεί σκιαγραφεί το προφίλ του Έλληνα πρωθυπουργού από την πλευρά του τρίτου προσώπου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι ήταν “πάντα σοβαρός” και ότι “γρήγορα κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να ξαναγράψει τους κανόνες”.
«Είχε την φιλοδοξία να αλλάξει από την πρώτη μέρα τους κανόνες. Νομίζω γρήγορα κατάλαβε ότι δεν αρκεί ένας για να αλλάξει τους κανόνες, αλλά 18 ή 19»
δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 στα τέλη του 2015 και η οποία επαναπροβλήθηκε την Κυριακή, στο πλαίσιο αφιερώματος για την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Όπως συμπλήρωσε η ίδια, ο κ. Τσίπρας
«αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα ότι ήταν σε ένα συλλογικό παιχνίδι με μια Ευρωζώνη που είχε ήδη προδιαγεγραμμένους κανόνες».
Η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «πάντα σοβαρό», δίχως να παίζει παιχνίδια στρατηγικής κατά τις συναντήσεις τους.
«Ήταν πάντα εντός των δικών του ιδεολογικών γραμμών, είχε τις δικές του προτεραιότητες, το δικό του σύνθετο πολιτικό πρόγραμμα και μια εξίσωση να λύσει»,
σημείωσε, μιλώντας για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης.