Ερωτηματικά για τα βαθύτερα κίνητρα και τα πιθανά αποτελέσματα ενδεχόμενου ελέγχου στα οικονομικά και το πόθεν έσχες των κεφαλαίων με τα οποία αγοράστηκαν οι μετοχές της Deutsche Bank από τους δυο μεγαλύτερους μετόχους της, τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ και την κινεζική, κρατική HNA, γεννά η δημοσιοποίηση ελέγχου τους από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. ο επόπτης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι πιθανόν να ξεκινήσει τη διαδικασία ιδιοκτησιακού ελέγχου της Deutsche Bank, για να αξιολογήσει τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ και την κινεζική HNA, που κατέχουν η κάθε μία λίγο κάτω από το 10% των μετοχών της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.
Ο στόχος μίας τέτοιας αξιολόγησης είναι να διαπιστωθεί αν ο επενδυτής είναι αξιόπιστος και οικονομικά υγιής, από πού προήλθαν τα χρήματα για την επένδυση και αν ο επενδυτής εμπλέκεται σε εγκληματικές πράξεις, όπως ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Η διαδικασία έγκρισης στοχεύει να διασφαλίσει ότι μόνο κατάλληλοι μέτοχοι εισέρχονται στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να αποτραπούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του»
αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ σχετικά με τη διαδικασία αυτή. Κανονικά, ο έλεγχος γίνεται μετά την απόκτηση του 10% των μετοχών ή των δικαιωμάτων ψήφου από έναν μέτοχο, αλλά μπορεί να γίνει επίσης, εάν υπάρχει
«σημαντική επιρροή στο μάνατζμεντ της τράπεζας»
σημειώνεται στην ιστοσελίδα.
Το Κατάρ, που είναι μέτοχος της Deutsche Bank από το 2014, και η HNA, που απέκτησε φέτος τη συμμετοχή της, έχουν αποκτήσει από μία έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.
Ένα αρνητικό αποτέλεσμα του ελέγχου θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να απαγορεύσει την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου από τον μέτοχο.
Υπ αυτό το πρίσμα η εκκίνηση σχετικής διαδικασίας τώρα μπορεί να έχει προκληθεί είτε από την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση θέλοντας να χαλιναγωγήσει τον κινεζικό οικονομικό επεκτατισμό και την προσπάθεια άσκησης επιρροής στη γερμανική πολιτική σκηνή μέσω της Deutsche Bank, είτε να αποτελεί προσπάθεια πίεσης προς το Κατάρ από άγνωστους παράγοντες.
Δεν αποκλείεται και το σενάρια η διαρροή της πρόθεσης να εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιδικίας του Μάριο Ντράγκι με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Άγκελα Μέρκελ που πιέζουν για αλλαγή νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
[graphiq id=”9yJQthfyrjv” title=”Deutsche Bank: Η ακτινογραφία” width=”700″ height=”543″ url=”https://sw.graphiq.com/w/9yJQthfyrjv” frozen=”true”]