Γαλλική παρέμβαση για άρση κυρώσεων κατά του Κατάρ

Γαλλική παρέμβαση για άρση κυρώσεων κατά του Κατάρ

Παρέμβαση για εκτόνωση της κρίσης στην αραβική χερσόνησο και άρση των κυρώσεων σε βάρος του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία και την ομάδα χωρών που την ακολουθεί, έκανε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ίβ Λε Ντριάν το Σάββατο 15 Ιουλίου με δηλώσεις του από το Associated Press.

Η παρέμβαση του Γάλλου ΥΠΕΞ έρχεται μετά από μακρά περίοδο σιγής και παρασκηνιακών διεργασιών, οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν γεννήσει ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς το τελεσίγραφο 13 σημείο που απέστειλε η Σαουδική Αραβία στο Κατάρ μέσω του Μπαχρέι κηρύχθηκε απαράδεκτο καθώς παραβαίνει την βασική αρχή της εθνικής ανεξαρτησίας.

Διαβάστε  Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, σηματοδοτεί περισσότερες αυξήσεις και βλέπει πληθωρισμό πάνω από στόχο

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος βαρύνεται από τις άκομψες διπλωματικές κινήσεις και συμπεριφορές του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επιμένει να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες που ανεβάζουν την ένταση στην περιοχή. Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει να ρίχνει λάδι στη φωτιά χαρακτηρίζοντας το Ιράν ανεξέλεγκτη χώρα.

Διαβάστε  Γαλλία: Απετράπη επίθεση με τοξικό αέριο ή εκρηκτικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα το Κατάρ αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κρίσης χρησιμοποιώντας τα τεράστια ταμειακά του διαθέσιμα και ακουμπώντας στους ισχυρούς διεθνείς εταίρους του, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.