Επίσημη γαλλική στήριξη στην Κύπρο από τη Φλωράνς Παρλί

Επίσημη γαλλική στήριξη στην Κύπρο από τη Φλωράνς Παρλί

Σαφή στήριξη στην Κύπρο προσέφερε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, κατά την επίσκεψή της στη Λάρνακα σήμερα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η γεώτρηση της Total στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς δυο γαλλικές φρεγάτες και η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου George W.H. Bush.

Τη στιγμή που η Τουρκία επιχειρεί να παίξει το χαρτί της έντασης στοχεύοντας σε πολιτικές παρεμβάσεις και αναστολή της γεώτρησης τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία διαμορφώνουν ασπίδα προστασίας για την επένδυση η οποία όμως μεταφράζεται πολιτικά και διπλωματικά σε ηχηρή ήττα της Τουρκίας.

Διαβάστε  Η Τουρκία ξαναστέλνει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην περιοχή υπογράμμισε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Η Γαλλίδα υπουργός άμυνας, συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία διότι, όπως είπε, αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Γαλλίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Καλωσορίζοντας τη Γαλλίδα υπουργό, ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι Κύπρος και Γαλλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Διαβάστε  Σύνοδος Κορυφής με Τουρκία, Ρωσία και Brexit

Η κ. Παρλί έφτασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με στρατιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο σε μία από τις δύο γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται ανοικτά της Κύπρου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στο Euroactiv χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την παρουσία στην Κύπρο της Γαλλίδας υπουργού.

«Υπάρχουν και πολεμικά πλοία της Γαλλίας στην περιοχή που υπενθυμίζουν στον τουρκικό παράγοντα ότι δεν μπορεί ο κλέφτης να παριστάνει τον σερίφη»

ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Διαβάστε  Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τη σύγκρουση Τσίπρα-Ερντογάν