Επιμένει στο πογκρόμ κατά πάντων ο Ταγίπ Ερντογάν ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και αφού νώ έχουν απολυθεί περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι και συλληφθεί τουλάχιστον 50,000.
Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ανήμερα της μαύρης επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος την απόλυση τουλάχιστον 7,000 ακόμα δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σήμερα τρεις ημέρες μετά εκδόθηκαν ακόμη 150 εντάλματα σύλληψης.
Το διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα εντάσσεται στα μέτρα καταστολής που υιοθετήθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του Ερντογάν που σήμερα ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.
Με βάση το τελευταίο διάταγμα απολύονται 2.303 αστυνομικοί (μεταξύ αυτών και ορισμένοι υψηλόβαθμοι) και 302 πανεπιστημιακοί καθηγητές. Επίσης, χάνουν τον βαθμό τους 342 απόστρατοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί.
Περισσότεροι από 240 άνθρωποι, οι περισσότεροι πολίτες, σκοτώθηκαν πέρσι τον Ιούλιο, όταν ένα μικρό μέρος του στρατού προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ερντογάν.
Οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 127 υπόπτων για διασυνδέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα πριν από έναν χρόνο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σε ρεπορτάζ του αργά το βράδυ της Κυριακής, το πρακτορείο μετέδωσε ότι 115 από τους υπόπτους – ανάμεσά τους και επιχειρηματίες, μαίες και δημοσιογράφοι, έχουν μέχρι στιγμής τεθεί υπό κράτηση σε επιχειρήσεις στη βορειοδυτική επαρχία Τεκιρντάγκ, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούνται από την αστυνομία.
Οι ύποπτοι θεωρείται ότι ήταν χρήστες του ByLock, κωδικοποιημένης εφαρμογής μηνυμάτων που σύμφωνα με την κυβέρνηση χρησιμοποιήθηκε από το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Οι διώξεις αυτές έχουν εκτοξεύσει τον αριθμό Τούρκων πολιτών, στρατιωτικών και διπλωματών που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία, εντείνοντας την αντιπαράθεση των δυο χωρών και περιορίζοντας την προοπτική επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ μερικών ημερών δημοσιεύθηκε έρευνα σουηδικής οργάνωσης που υποστηρίζει ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα είχε ενορχηστρώσει ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο προσπάθειας εγκαθίδρυσης απόλυτης κυριαρχίας και ελέγχου του κράτους σε όλα τα επίπεδα, αφού ο ίδιος και η οικογένειά του είχαν βρεθεί κατ επανάληψη στο στόχαστρο δικαστών ερευνών.