Στρατηγική με στόχο την ενίσχυση του αντίκτυπου των κινήσεων του ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με το Μαξίμου να οργανώνει προσπάθεια ανατροπής του δυσμενούς κλίματος με στρατηγικές κινήσεις, ενώ παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τα όργανα του κόμματος για να επιδείξει τη δέσμευσή του και ταυτόχρονα να θέσει σε κίνηση τον κομματικό μηχανισμό ώστε, σε συνδυασμό με την έξοδο στις αγορές, να έχουν επαρκές οπλοστάσιο για να παρουσιάσουν το κυβερνητικό έργο στην επαρχία.
Τον σχεδιασμό του Μαξίμου έχει σκιαγραφήσει το Crisis Monitor προ ημερών περιγράφοντας το σκεπτικό του Αλέξη Τσίπρα, υποδεικνύοντας την προετοιμασία κλίματος μέσω της εφημερίδας “Η Εποχή” και αναδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αγορές ως ένα είδος συγκοινωνούντων δοχείων σε αυτή τη φάση.
Διαβάστε επίσης: Φτιάχνουν κλίμα για αγορές και ανασχηματισμό
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσονται και οι διαρροές και διαψεύσεις για την έξοδο στις αγορές, την οποία προετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ και στηρίζει η Κομισιόν, ο ESM και το ΔΝΤ, ενώ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από κινεζικά κεφάλαια, στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο στην έκθεση του δρόμου του μεταξιού.
Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Μαξίμου επιχειρεί να θέσει σε κίνηση τα λεγόμενα κοινωνικά υπουργεία και να αρχίσει να παράγει αποτελέσματα σε επίπεδο εφαρμοζόμενων πολιτικών, ώστε να παρουσιάσει πρόοδο μετά την αξιολόγηση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία να θέσει σε εγρήγορση το κόμμα για ανασχηματισμό ώστε να ενταθούν οι πολιτικές διεργασίες και να δημιουργηθεί θετικό κλίμα.
Διαβάστε επίσης: Ομιχλώδες το τοπίο για έξοδο στις αγορές
Παράλληλα οικοδομώντας πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης τα θετικά στοιχεία για την οικονομία, τη βελτίωση του κλίματος και εισροή κεφαλαίων από την ΕΕ, την ΕΤΕπ και τις αποκρατικοποιήσεις να βγει στις αγορές επιτυγχάνοντας επιτόκια κάτω από το 4% ενδεχομένως κοντά στο 3,5% που θα επιτρέψει αισιοδοξία και θα βοηθήσει την ΕΚΤ να μειώσει το haircut που επιβάλλει στα ελληνικά ομόλογα που ήδη διαθέτει. Με τον τρόπο αυτό και χωρίς να πουλήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους, οι τράπεζες θα επιτύχουν αύξηση της διαθέσιμης ρευστότητας και των σχετικών δεικτών καθώς και μείωση του ρίσκου χώρας το οποίο επιβαρύνει τα ίδια κεφάλαια.
Με το μπουκέτο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα μπορέσει να αποκαταστήσει εν μέρει το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα στο εσωτερικό και να δημιουργήσει δυναμική επανασύνδεσης με την κοινωνία που με τη σειρά της θα δώσει περιθώρια πολιτικών ελιγμών και χειρισμών για βελτίωση της αποδοχής της κυβέρνησης στην κοινωνία.
Η προσφυγή στις αγορές
Το θέμα αναδείχθηκε μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης με διαρροές σε ελληνικά και διεθνή media και στηρίχθηκε από δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, συναντώντας ωστόσο την αντίθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.
Εν συνεχεία το Μαξίμου επιχείρησε στρατηγικό ελιγμό με νέες διαρροές, αρχικά, που μετέδωσε το ΑΜΠΕ, όπου δόθηκε η αίσθηση ότι κάτι τέτοιο απέχει, για να έρθει στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να θολώσει εντελώς τα νερά δηλώνοντας ότι:
«Μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου η χώρα εισέρχεται σε μία νέα φάση δυναμικής ανάκαμψης και θέλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να περάσει στην πραγματική οικονομία και στις πραγματικές κοινωνικές δυνάμεις που έχουν πληγεί από την κρίση τα τελευταία επτά χρόνια»
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για πιθανή έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι η έξοδος δεν προαναγγέλλεται και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, βλέπουμε τις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων και σχεδιάζουμε, όχι με βάση τη φημολογία ή τα δημοσιεύματα ή τις πιέσεις που μπορεί να δεχόμαστε, αλλά με μοναδικό κριτήριο τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Ο ανασχηματισμός και πολιτικό spillover-effect
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η πολιτική επιβίωση είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ και συνεπώς οι κινήσεις τους δεν προσανατολίζονται στην επίτευξη βραχυχρόνιων -μόνο- αποτελεσμάτων, αλλά οικοδομούν το πολιτικό κεφάλαιο που απαιτείται για να αντέξει σε μελλοντικές αντιξοότητες η κυβέρνηση και να διατηρηθεί η συνοχή του σχήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί άμεσα να ανακτήσει κοινωνικά ερείσματα και να αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα με πυροτεχνήματα και συνεπώς θα επιχειρήσει να κινηθεί στρατηγικά, ανοίγοντας ένα, ένα τα μέτωπα έτσι ώστε να απολαμβάνει το πλεονέκτημα της συγκέντρωσης δυνάμεων και την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Στη συνέχεια επενδύει στο spillover effect, δηλαδή στη διάδοση του θετικού κλίματος από τις αγορές στην πολιτική και από εκεί στην κοινωνία τόσο αυτόματα, μέσω της εκούσιας συμμετοχής των media όσο και ενεργητικά μέσω δράσεων προώθησης αλλά και της επανενεργοποίησης του κομματικού μηχανισμού.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αναζωπύρωσης της συζήτησης για τον ανασχηματισμό ή ακόμα και της υλοποίησής του. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να συγκαλέσει σχετικά άμεσα τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία, θέλοντας να τα χρησιμοποιήσει για να στείλει μηνύματα στην κοινωνία και να θέσει εκ νέου σε κίνηση τον κομματικό μηχανισμό.