Αμερικανική παρέμβαση στην Κύπρο: Το αεροπλανοφόρο Bush μπλόκαρε τις επικοινωνίες τουρκικών μαχητικών

Αμερικανική παρέμβαση στην Κύπρο: Το αεροπλανοφόρο Bush μπλόκαρε τις επικοινωνίες τουρκικών μαχητικών

Κινήσεις που σκιαγραφούν ένα ιδιαίτερα τεταμένο σκηνικό και διεθνείς παρεμβάσεις για την αποτροπή αναίτιας κλιμάκωσης που θα άλλαζε τα δεδομένα αποκαλύπτονται ενόσω το γεωτρύπανο από το West Capela έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής AOZ.

Ενώ σήμερα την Ξύπρο επισκέπτεται η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας και στο νησί έχουν ήδη καταπλεύσει δυο γαλλικές φρεγάτες, από τα ξημερώματα κοντά στη γεώτρηση επιχειρεί και η ομάδα κρούσης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου George W.H Bush, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Όπως είχε εξ αρχής επισημάνει το Crisis Monitor την γεώτρηση επιτηρούν πολεμικά πλοία έξι χωρών, καθώς στόχος είναι να χαλιναγωγηθεί η τουρκική προκλητικότητα και να τεθούν σαφή και αδιαμφισβήτητα όρια στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου.

Διαβάστε  ΗΠΑ-Β. Κορέα: Πάνε σε σύνοδο με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Διαβάστε επίσης: Παγίδα έντασης στη γεώτρηση στήνει η Άγκυρα

Η Τουρκία θέλοντας να κλιμακώσει την ένταση και επιδιώκοντας να οδηγήσει σε εμπλοκή και πολιτικές παρεμβάσεις κλιμακώνει σε όλα τα επίπεδα την προκλητικότητά της, αναγκάζοντας μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας, Ελλάδα και Κύπρου και στο πλαίσιο του NATO, την ανάληψη αποτρεπτικής δράσης από το αεροπλανοφόφο George W.H Bush. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα της καθημερινής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για παρεμβολές στις επικοινωνίες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella».

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς ανοίγει το Κυπριακό από τη Ρωσία

Διαβάστε επίσης: Πολεμικές ιαχές από Τουρκία, το Barbaros πάει στη Μόρφου

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, αυτό δείχνει πως οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για είδος και το εύρος μιας πιθανής τουρκικής αντίδρασης στις εξελίξεις.

Η εφαρμογή αντιμέτρων ηλεκτρονικού πολέμου από τις ΗΠΑ σε μια χώρα μέλος του NATO εντός χωρικών υδάτων μιας άλλης χώρας στο πλαίσιο επιβολής του διεθνούς δικαίου, ακόμα και ανεπίσημα, αποτελεί πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα ηχηρή πράξη που αποδεικνύει ισχυρή πολιτική βούληση και διαμορφώνει ανοίγει πλέον διεθνή ομπρέλα ασφαλείας πάνω από τη γεώτρηση.

Διαβάστε  Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος, νέα τριμερής Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά του σκάφη βρίσκονταν νότια του Οικοπέδου 11 της κυπριακής ΑΟΖ ήδη από μια εβδομάδα πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις.