Ζεσταίνεται πρόωρα το Σκοπιανό: Συνάντηση Κοτζιά-Νίμιτς

Ζεσταίνεται πρόωρα το Σκοπιανό: Συνάντηση Κοτζιά-Νίμιτς

Γρηγορότερα απ ότι αρχικά αναμενόταν αναθερμαίνεται το Σκοπιανό καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο τώρα καθώς η νέα κυβέρνηση, του Ζόραν Ζάεφ, επιθυμεί να επαναφέρει τη χώρα σε ευρωατλαντική τροχιά, ενώ η Μόσχα πασχίζει να την ανακόψει συνεργαζόμενη με την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας. Με βάση τις ελληνικές θέσεις για την είσοδο στο NATO και σε άλλους θεσμούς πρέπει πρώτα να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, το οποίο όμως σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στην Ελλάδα δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.

Διαβάστε  Φοβάστε; Καλά κάνετε! Έρχεται διπλό "triple witching" τον Ιούνιο σε αγορές και γεωπολιτική

Η συνάντηση ακολουθεί επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια στις αρχές του μήνα, ακόμη προγενέστερη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της πΓΔΜ στην Αθήνα και τελευταίες δηλώσεις του Νίκολα Ντιμιτρόφ που ανοίγουν ενδεχόμενο Δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για το όνομα.

Διαβάστε επίσης: Εμπρηστικός ελιγμός με Δημοψήφισμα για όνομα στα Σκόπια

Ο κ. Νίμιτς στις αρχές του μήνα είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους στα Σκόπια, απ’ όπου προέβη στην εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες «δεν θα πρέπει να περιμένουμε δραματικές κινήσεις ή αλλαγές» γύρω από τη εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Διαβάστε  Κόλαση για το Σκοπιανό: Πρόταση μομφής σκέφτεται η ΝΔ, σφοδρή σύγκρουση Ζάεφ-Ιβάνοφ

Διαβάστε επίσης: Βαλκανικό παζάρι Τσίπρα με guest star Γιούνκερ στη Θεσσαλονίκη

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως «η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία λύση που θα είναι ένα όνομα για χρήση έναντι όλων», καθώς και πως πρώτα πρέπει να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό και μετά ένταξη της FYROM σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Διαβάστε  Η ατζέντα Κοτζιά για τη Σύνοδο Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην πΓΔΜ με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι να ακολουθεί παρελκυστική τακτική μπλοκάροντας τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα του έχουν ασκηθεί πέντε ποινικές διώξεις.