Στα 2,5 δισ. έκλεισε η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για τους S-400

Στα 2,5 δισ. έκλεισε η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για τους S-400

Συνολικά 2,5 δισ. δολάρια θα διαθέσει η Τουρκία για την αγορά του υπερσύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε δημοσίευμά του στις 13 Ιουλίου το Bloomberg αναφέρει ότι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για την αγορά του συστήματος από τη Μόσχα με την συμφωνεί στην καταβολή 2,5 δισ. δολαρίων.

Το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 είναι η επόμενη γενιά του S-300 που διαθέτει η Ελλάδα και είναι εγκατεστημένο στην Κρήτη και έχει τη δυνατότητα αναχαίτισης στόχων σε απόσταση έως και 402 χιλιόμετρα.

Διαβάστε  Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου

Όπως επισημαίνει το Stratfor η απόφαση αγοράς του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος από τη Ρωσία αναμένεται να συναντήσει ισχυρές αντιστάσεις από το NATO.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έρχεται σε μια περίοδο που η Άγκυρα βρίσκεται σε σύγκρουση με ΗΠΑ και ΕΕ για τους χειρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς και την πρωτοβουλία των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους αντάρτες στη Συρία.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Παράλληλα η ΕΕ έχει παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας λόγω καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αυξημένη είναι η ένταση και στις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με Ελλάδα, Κύπρο Γερμανία και Γαλλία τόσο λόγω του Κυπριακού, της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, τις διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και λόγω της προσπάθειας του Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τα διμερή ζητήματα ως μοχλό πίεσης προς Βρυξέλλες και Βερολίνο για την έναρξη ευρύτερων διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε  Νέες συλλήψεις 300 στρατιωτικών στην Τουρκία

[graphiq id=”lp3LlvlSuSp” title=”NATO: Το προφίλ, τα μέλη, οι δαπάνες” width=”700" height=”651" url=”https://sw.graphiq.com/w/lp3LlvlSuSp” frozen=”true”]