Κοινό γαλλογερμανικό μαχητικό… για τον Ευρωστρατό

Κοινό γαλλογερμανικό μαχητικό… για τον Ευρωστρατό

Το επόμενο βήμα στο πλαίσιο της προώθησης του ευρωστρατού και της αμυντικής ένωσης έκαναν Γαλλία και Γερμανία με τη συμφωνία κατασκευής κοινού γαλλογερμανικού μαχητικού αεροσκάφους, όπως αποκάλυψαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Πέμπτη στη γαλλική πρωτεύουσα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Πρόκειται για συμφωνία η οποία στο πλαίσιο του Ευρωστρατού μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδείς καθώς όπως προβλέπεται η ΕΕ θα έχει ενιαία διαχείριση του αμυντικού προϋπολογισμού για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης και τη μείωση των δαπανών.

Διαβάστε  Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Ένας νεκρός, Ρώσος ο δράστης

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε θετική στη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

«Ήδη το 2012 είχα προτείνει έναν μικρό κοινό προϋπολογισμό που τελικά απέτυχε παταγωδώς. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση σήμερα, βλέποντας ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών επαναφέρουν την ιδέα» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, με τον κ. Μακρόν από την πλευρά του να κάνει λόγο για «απόλυτη ανάγκη επανίδρυσης της Ευρώπης, όχι μόνο στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, αλλά ιδιαίτερα στον πολιτικό τομέα».

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στη συμφωνία για την από κοινού κατασκευή ενός μαχητικού γαλλογερμανικού αεροπλάνου, με τον κ. Μακρόν να χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη συνεργασία ως «βαθιά επανάσταση».

Διαβάστε  Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ειρήνης, με αυτόνομη χρηματοδότηση στήνει η Μογκερίνι

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι πρόκειται για νέας γενιάς αεροσκάφος, διαφορετικό από τα υπάρχοντα, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στους δύο στρατούς για την κατασκευή και πώληση του αεροπλάνου, με τον καθένα πάντως να διατηρεί τον δικό του τρόπο λειτουργίας.