Η Άγκυρα προσπαθεί να κρατήσει “ζωντανή” την αντιπαράθεση με επίθεση κατά Τσίπρα

Η Άγκυρα προσπαθεί να κρατήσει “ζωντανή” την αντιπαράθεση με επίθεση κατά Τσίπρα

Προσπάθεια να κρατήσει υψηλούς τους τόνους και σε πολιτικό επίπεδο καταβάλλει η Άγκυρα απαντώντας, με καθυστέρηση, στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού χθες από τη Θεσσαλονίκη, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα επανέφερε στο προσκήνιο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε βέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας να δώσει στην αντιπαράθεση πολιτικά χαρακτηριστικά και να κρατήσει “ζωντανό” το θέμα ώστε να μη χρειαστεί να καταφύγει σε κινήσεις κλιμάκωσης σε στρατιωτικό επίπεδο.

«Επιστρέφουμε κατά λέξη τις ακατάλληλες εκφράσεις που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την Τουρκία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, μετά από ερώτημα που του τέθηκε»

αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και προσθέτει:

«Τέτοιες λέξεις δεν αρμόζουν ούτε στην προσωπικότητα του κ. Τσίπρα ούτε στο αξίωμά του. Επαναλαμβάνουμε την προσδοκία οι πολιτικοί που έχουν υψηλά ιστάμενες θέσεις στην Ελλάδα να δείχνουν υπεύθυνη στάση σε ζητήματα που αφορούν την Τουρκία».

Η Τουρκία πάντως έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή δυο σχέδια, ένα για την παρακολούθηση της κυπριακής γεώτρησης στο οικόπεδο 11 και ένα ακόμη για προβοκάτσια στο οικόπεδο 6 με την τοποθέτηση δικής της εξέδρας. Παράλληλα σήμερα κατευθύνθηκε στη Μόρφου και το σεισμογραφικό Barbaros, ενισχύοντας περαιτέρω την ένταση.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η συμφωνία έκλεισε, ο Τσίπρας ενημερώνει Παυλόπουλο-πολιτικούς αρχηγούς (upd)

Ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς την Πέμπτη για τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο είχε δηλώσει πως

«οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη»

Ενώ συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε δηκτικά:

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σ.σ.: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» είχε σημείωσε ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως «ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαβγίζει».

Επαναφέρουν θέμα έκδοσης
Ζήτημα έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν στην Ελλάδα ελικόπτερο την επόμενη του πραξικοπήματος επιχείρησε να εγείρει με δηλώσεις του ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, αν και για το θέμα της μη έκδοσης έχει δις αποφανθεί και τελεσίδικα πλέον ο Άρειος Πάγος, απαντώντας σε σχετικά εντάλματα της Τουρκίας.

Διαβάστε  Στις δυο πλευρές των Πρεσπών θα υπογραφεί η συμφωνία για το Σκοπιανό

Η Άγκυρα αναμένει την έκδοση των «πραξικοπηματιών», δήλωσε ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ, αναφερόμενος στους Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι έφθασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο το πρωί της 16ης Ιουλίου, λίγες ώρες μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απόπειρα πραξικοπήματος, ο κ. Τσεβίκ είπε ότι με την άρνηση της έκδοσης, παρεμποδίζεται η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι «η ατιμωρησία στα σοβαρά αδικήματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από ένα κράτος δικαίου».
«Αναμένουμε λοιπόν από την γείτονα Ελλάδα, που υπέφερε από πραξικοπήματα στο παρελθόν, να μας τους παραδώσει για να δικαστούν», συμπλήρωσε.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας έβαλε, Σκοπιανό, μεταμνημόνιο και χρέος σε ένα πακέτο