Εμφανής είναι η προσπάθεια καλλιέργειας θετικού κλίματος στην οικονομία και τις αγορές με μπαράζ δημοσιευμάτων, διαρροών και δηλώσεων. Ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η στόχευση του επικοινωνιακού ντεμαράζ της κυβέρνησης, με το σενάριο της εξόδου στις αγορές να κυριαρχεί και τον ανασχηματισμό να προετοιμάζεται, χωρίς να αποκλείεται και ο συνδυασμός για τη μεγιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος.
Η κυβέρνηση αναζητά να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την πρόοδο που επιτεύχθηκε με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την αποδέσμευση της δόσης, την αναβάθμιση της οικονομίας, την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος.
Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η πολιτική επιβίωση είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ και συνεπώς οι κινήσεις τους δεν προσανατολίζονται στην επίτευξη βραχυχρόνιων -μόνο- αποτελεσμάτων, αλλά οικοδομούν το πολιτικό κεφάλαιο που απαιτείται για να αντέξει σε μελλοντικές αντιξοότητες η κυβέρνηση και να διατηρηθεί η συνοχή του σχήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί άμεσα να ανακτήσει κοινωνικά ερείσματα και να αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα με πυροτεχνήματα και συνεπώς θα επιχειρήσει να κινηθεί στρατηγικά, ανοίγοντας ένα, ένα τα μέτωπα έτσι ώστε να απολαμβάνει το πλεονέκτημα της συγκέντρωσης δυνάμεων και την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Στη συνέχεια επενδύει στο spillover effect, δηλαδή στη διάδοση του θετικού κλίματος από τις αγορές στην πολιτική και από εκεί στην κοινωνία τόσο αυτόματα, μέσω της εκούσιας συμμετοχής των media όσο και ενεργητικά μέσω δράσεων προώθησης αλλά και της επανενεργοποίησης του κομματικού μηχανισμού.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αναζωπύρωσης της συζήτησης για τον ανασχηματισμό ή ακόμα και της υλοποίησής του. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να συγκαλέσει σχετικά άμεσα τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία, θέλοντας να τα χρησιμοποιήσει για να στείλει μηνύματα στην κοινωνία και να θέσει εκ νέου σε κίνηση τον κομματικό μηχανισμό.
Σε αυτή τη φάση το βάρος επικοινωνιακά πέφτει στην προοπτική εξόδου στις αγορές, σενάριο το οποίο γνωρίζει όμως και αντιδράσεις και κριτική.
Διεθνής στήριξη
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η σταδιακή ανακοίνωση θετικών ειδήσεων, ώστε να βελτιστοποιείται ο θετικός αντίκτυπος και η προσπάθεια εστίασης της προσοχής στις αντιδράσεις των αγορών ομολόγων και του Χρηματιστηρίου.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επανήλθε χθες με νέες δηλώσεις, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, υπογραμμίζοντας πως «η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, καθώς και η διατήρηση των στόχων του προγράμματος ξεκλειδώνουν τις διαδικασίες». Κατά τον κ. Ντομπρόβσκις, για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές «χρειάζονται δύο πράγματα: το ένα έχει ήδη γίνει με την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, το άλλο είναι να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει μια συνεχιζόμενη ανάπτυξη».
Ερωτηθείς για το πότε θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, απάντησε στο τέλος του προγράμματος το 2018, με την επισήμανση όμως ότι «οι προεργασίες θα ξεκινήσουν λίγο-πολύ τώρα».
Θετικές είναι οι ενδείξεις και από τον διεθνή Τύπο με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» να κάνει λόγο για μια «καλή είδηση για την Ελλάδα», αναφερόμενο στην έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και την επιστροφή των δημοσιονομικών της χώρας στην κανονικότητα.
Διεθνή και ελληνικά media αναπαράγουν ακόμα και συγκεκριμένα σενάρια για έξοδο στις αγορές στις 17 Ιουλίου με μια μικρή έκδοση 5ετούς ομολόγου της τάξης των 2 δισ.
Το στοίχημα της έκδοσης είναι η πτώση του επιτοκίου σε επίπεδα κάτω του 4% που θα σημάνει πλέον πλήρη αποδοχή, κάτι που θεωρείται αρκετά δύσκολο, υπό τις παρούσες συνθήκες και χωρίς τη συμμετοχή της χώρας στο QE και με αρνητικές μελέτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Αντιλαμβανόμενη τις αντίρροπες δυνάμεις στον δρόμο για τις αγορές η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει εντατικά σε έναν παρασκηνιακό δίαυλο, ο οποίος ενεργοποιήθηκε και στην πρόσφατη έκδοση εντόκων γραμματίων πιέζοντας αισθητά τα επιτόκια.
Κινεζικός δάκτυλος
Αν τελικά αποφασιστεί η έξοδος στις αγορές εντός του Ιουλίου, αυτό θα σημάνει την επίτευξη deal με κινεζικά κεφάλαια τα οποία θα καλύψουν περίπου το 55-62% της νέας έκδοσης με στόχο να πιέσουν τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω του 4% που θα αποτελέσει επιτυχία μεγάλου βεληνεκούς και θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί πολιτικά.
Για την ώρα επί τάπητος βρίσκεται και το σενάριο εξόδου στις αγορές το φθινόπωρο καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε πιθανόν τότε να αναχρηματοδοτηθεί με ευνοϊκότερους όρους, σε σύγκριση με το αν επιχειρούσε να επανέλθει στις αγορές νωρίτερα.
Το political effect
Ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο σχεδιασμός για πολιτική ανάκαμψη της κυβέρνησης, στον οποίο κυρίαρχο ρόλο παίζει ο ανασχηματισμός. Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να επιτύχουν διττό στόχο, κερδίζοντας διαδοχικά την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών και της κοινωνίας.
Διαβάστε επίσης: Ανασχηματισμός: Ψήφο εμπιστοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ και αγορές χρειάζεται ο Τσίπρας
Για την επίτευξη όμως αυτών των στόχων το νέο υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να διατηρεί την αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας που έχουν διαμορφώσει οι αγορές και να δίνει στο κόμμα την αίσθηση της ουσιαστικής ανανέωσης, ώστε να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός και να περάσει ενεργοποιήσει την κοινωνία, δημιουργώντας λελογισμένες προσδοκίες.
Τους σχεδιασμούς μπορούν να ανατρέψουν μόνο οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, καθώς Τουρκία και πΓΔΜ βρίσκονται σε εσωτερικό αναβρασμό και η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο. Απρόσμενα επκίνδυνες ενδείξεις για πρόωρη ωρίμανση του Σκοπιανού έδωσε χθες ο υπουργός εξωτερικών της πΓΔΜ μίλησε για Δημοψήφισμα για το όνομα.
Πάρτι διαρκείας σε μετοχές και ομόλογα
Σταθερά θετικό είναι κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων, εν μέσω εντεινόμενης φημολογίας για έξοδο της χώρας στις αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά την επόμενη κίνηση ή τυχόν προετοιμασία της Αθήνας για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ χθες ήταν και πάλι μηδενικός. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου παραμένει σταθερά κάτω από την περιοχή του 5,5%, στο 5,3%, με το spread κοντά στις 480 μονάδες βάσης. Στον τίτλο με λήξη τον Ιούλιο του 2017 (που λήγει τη Δευτέρα και επίσημα) η απόδοση κινήθηκε χθες στο 2,3%, ενώ στον τίτλο με λήξη τον Απρίλιο του 2019 η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,5%.
Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει κοντά στα υψηλά επίπεδα 28 μηνών υπερβαίνοντας το ψυχολογικό φράγμα των 850 μονάδων, υπό την προσδοκία εξόδου στις αγορές, νέου κύματος αποκρατικοποιήσεων και εισροής φρέσκου χρήματος στην αγορά και την οικονομία.