Τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και το ανακοινωθέν των G20 τίναξαν στον αέρα ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Εμμάνουελ Μακρόν, με τη στήριξη του ΒΛάντιμιρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς συμπεριέλαβαν τόσο στις διατυπώσεις του κοινού ανακοινωθέντος όσο και στις χθεσινές κοινές τους δηλώσεις από τη Βαστίλη, τη λέξη “δίκαιο” δίπλα από τη λέξη “ελεύθερο”.
Αν και η παρέμβαση φαίνεται μικρή και αμελητέα ώστε να επιτευχθεί το κοινό ανακοινωθέν οι γνωρίζοντες αντιλαμβάνονται ότι το διεθνές εμπόριο, οι συνθήκες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και οι πρακτικές βαίνουν πλέον συλλήβδην προς αναθεώρηση. Ο προσδιορισμός του “ελεύθερου εμπορίου” είναι πλέον και “κλινικά νεκρός” καθώς γεννήθηκε το “ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο”.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η έννοια “δίκαιο” δεν προσδιορίζεται σε κανένα συνοδευτικό ή κύριο έγγραφο, δεν υφίσταται σε καμία συνθήκη ή εμπορική συμφωνία και δεν υπάρχει στο καταστατικό του ΠΟΕ.
Όπερ σημαίνει ότι η έννοια “δίκαιο” θα αποτελέσει αντικείμενο διεργασιών και ταυτόχρονα Δούρειο Ίππο για την ανατροπή υφιστάμενων συμφωνιών και κανονισμών. Αυτό συνεπάγεται αυξημένο διεθνές πολιτικό και εμπορικό ρίσκο, ενώ δεν αποκλείεται και αποσταθεροποίηση συμφωνιών με βάση τη διατύπωση των G20.
Κατά τη χθεσινή επίσκεψη στη Γαλλία ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στο εμπόριο δήλωσε ότι ΗΠΑ και Γαλλία πρέπει να επιδιώξουν τη σύναψη συμφωνιών που είναι «αμοιβαίες και δίκαιες».
Για την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι εργάζεται για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με το Πεκίνο, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε πιθανόν να κάνει περισσότερα για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.