Πολιτικό ελιγμό με στόχο να απαλλαγεί η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση από την εσωτερική πίεση και να αντισταθμίσει τις διεθνείς πιέσεις για μεγάλο συμβιβασμό πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις πραγματοποίησε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ.
Με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο Νίκολα Ντιμιτρόφ θέτει στο τραπέζι το ενδεχόμενο προσφυγής σε Δημοψήφισμα για την ονομασία της χώρας τη στιγμή που εσωτερικά αντιμετωπίζει προβλήματα στην ψήφιση νόμων λόγω παρελκυστικής στρατηγικής της αντιπολίτευσης που κωλυσιεργεί διαδικαστικά. Παράλληλα η νέα κυβέρνηση πιέζεται από ΕΕ και NATO για γρήγορη αναδρομολόγηση της χώρας σε ευρωατλαντική κατεύθυνση, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία πλαγιοκοπεί την πολιτική σταθερότητα προσεγγίζοντας τον πρόεδρο Γκέοργκι Ιβάνοφ και επιχειρώντας να διαμορφώσει παράλληλο κράτος.
Διαβάστε επίσης: Οχι Κοτζιά σε προσωρινή μετοονομασία της πΓΔΜ για είσοδο στο NATO
Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το NATO πιέζουν τα Σκόπια να διαμορφώσουν το έδαφος για πολιτικό συμβιβασμό πιο κοντά στις θέσεις της Αθήνας για το όνομα έτσι ώστε να απεμπλακεί από το χρονίζον θέμα η προοπτική ένταξης στο NATO και να διευκολυνθούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Διαβάστε επίσης: Στο «γκρίλ» το Σκοπιανό, στάση αναμονής από Νίμιτς
Ερωτηθείς αν η ΠΓΔΜ θα δεχόταν κάποια μέρα την αλλαγή του ονόματός της, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε:
«Είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα που εμπλέκει συναισθήματα και ταυτότητα. Για μας, για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, πρέπει να έχουμε μια διαδικασία που θα δημιουργήσει μια εθνική θέση πάνω στο θέμα. Θα υπάρξει σίγουρα ένα δημοψήφισμα»
Διαβάστε επίσης: πΓΔΜ: Ο Ζάεφ αλλάζει πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, βλέπει NATO
.
Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία συμφώνησαν εξάλλου στο κείμενο μιας συνθήκης φιλίας, στόχος της οποίας είναι να μπει ένα τέλος σε χρόνια διενέξεων και εντάσεων.
«Η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης με τη Βουλγαρία θα ενισχύσει την αξιοπιστία μας, θα καταδείξει ότι είμαστε σοβαροί και ότι θέλουμε να κάνουμε φίλους στην περιοχή μας»
σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM.
Σφίγγα για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ήταν ο ΒΟύλγαρος πρόεδρος Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς. Ο Σέρβος από την πλευρά του ευθυγραμμίστηκε με τις ελληνικές θέσεις τις οποίες επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο Δημοψηφίσματος μπορεί κυριολεκτικά να δυναμιτίσει το ήδη εύφλεκτο σκηνικό στην πΓΔΜ να εντείνει την αντιπαράθεση με την Ελλάδα και να παγιώσει μια κατάσταση μη-λύσης σε βαθμό οριστικού αδιεξόδου, καθώς η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεσμεύει την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα σε μια κατάσταση που μπορεί να αλλάξει μόνο με νέο Δημοψήφισμα.
Διαβάστε επίσης: Το Σκοπιανό θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα;
Παράλληλα το Δημοψήφισμα θα μπορούσε να άρει προσωρινά το καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση, σε δεύτερη φάση όμως θα ισχυροποιήσει τον σκληρό εθνικιστή, πρώην πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρουέφκσι.