Type 055: Το νέο μακρύ και δυνατό χέρι της Κίνας στο διεθνές σκηνικό

Type 055: Το νέο μακρύ και δυνατό χέρι της Κίνας στο διεθνές σκηνικό

Μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση της εκ των έσω ενίσχυσης της αμυντκής της βιομηχανίας και των ικανοτήτων της κάνει η Κίνα επιτυγχάνοντας μάλιστα ένα νέο ορόσημο στην πορεία της προς τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Στις 28 Ιουνίου, η χώρα ξεκίνησε το πρώτο πολεμικό πλοίο τύπου 055 από το ναυπηγείο Jiangnan στο νησί Changxing της Σαγκάης. Πρόκειται για το πρώτο καταδρομικό βαρέος τύπου κλάσης 055 και είναι παράλληλα το μεγαλύτερο πολεμικό πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε από μια ασιατική δύναμη από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το νέο καταδρομικό παράγεται μαζικά. Επί του παρόντος τέσσερα πολεμικά πλοία τύπου 055 βρίσκονται υπό κατασκευή σε δύο κινεζικά ναυπηγεία και πολλά άλλα αναμένεται να ακολουθήσουν. Αυτή η ικανότητα, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη παραγωγή του τύπου 052D, καθιστά σαφές ότι το κινεζικό ναυτικό βελτιώνεται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Διαβάστε  Η Κίνα μειώνει το ελάχιστο αποθεματικό τον τραπεζών στο 16%

Οι νέες δυνατότητες του κινεζικού πολεμικού ναυτικού αναμένεται να επηρεάσουν και τον τρόπο άσκησης διεθνούς πολιτικής από τη χώρα, επηρεάζοντας τα σημεία παρουσίας και τις εκφάνσεις επίδειξης δύναμης, της χώρας, χωρίς να αποκλείεται και μεσοπρόθεσμα η τροποποίηση του δόγματος μη ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων χωρών, καθώς η στρατιωτική δύναμη θα επιτρέπει μια πιο στιβαρή διεθνή παρουσία.

Πρόκειται για βαρύ καταδρομικό 12,000 τόνων, μήκους περίπου 180 μέτρων (590 πόδια) και ακτίνας περίπου 20 μέτρων. Στην πραγματικότητα, ο αμερικανικός στρατός ταξινομεί τον Τύπο 055 ως πολεμικό πλοίο, κατηγορία πολεμικού πλοίου μεγαλύτερο από καταδρομικό. Παρά το μέγεθος του, το νέο πλοίο ενσωματώνει πολυάριθμα χαρακτηριστικά που μειώνουν την προβολή του σε ραντάρ, όπως ένα πλήρως κλειστό foredeck και ένα ενσωματωμένο ιστό.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη κινεζική κατηγορία καταδρομικών, το Type 052D, ο τύπος 055 δεν εμφανίζει ουσιαστικές βελτιώσεις στα όπλα πυροβολικού και αεράμυνας. Το νέο πολεμικό πλοίο φέρει σε μεγάλο βαθμό τον ίδιο τύπο πυραύλων με τον τύπο 052D και είναι εξοπλισμένο με μια παρόμοια σουίτα παρεμφερών όπλων. Αλλά το μεγαλύτερο μέγεθος Type 055 του επιτρέπει να μεταφέρει μεταξύ 112 και 128 πυραύλων κάθετης εκτόξευσης, σε σύγκριση με τα 64 πυραύλους που φέρει ο Τύπος 052D. Αυτή η διευρυμένη δυνατότητα δίνει στον νέο καταδρομικό απαράμιλλη ισχύ πυρός, καθώς και μεγαλύτερη ευελιξία στην εκτέλεση επιθετικών και αμυντικών αποστολών καθώς και αυτονομία.

Διαβάστε  Βερολίνο-ΕΕ τρομάζουν από την επέλαση της Κίνας σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Ο τύπος 055 είναι επίσης εξοπλισμένος με ένα μεγαλύτερο και πιο ικανό σύνολο αισθητήρων από τον τύπο 052D. Διαθέτει σύστημα ραντάρ διπλής ζώνης, εκτεταμένη ηλεκτρονική υποστήριξη και σουίτα αντίμετρων και προηγμένες συνδέσεις δεδομένων επικοινωνίας. Επιπλέον, δεδομένου ότι χρησιμεύει ως σκάφος εντολών και αεροπορική συνοδεία για τους αερομεταφορείς της Κίνας και τις μοίρες του στόλου, το Type 055 διαθέτει εκτεταμένα συστήματα εντολών και ελέγχου και μάχης.

Διαβάστε  Ξανά στην Κίνα ο Κιμ για συνάντηση με τον Σι

Το Type 055 πιστοποιεί την ποιοτική ναυπηγική και τεχνολογική αναβάθμιση του κινεζικού πολεμικού ναυτικού και σε συνδυασμό με το άρτι ναυπηγηθέν αεροπλανοφόρο δημιουργούν την προοπτική ανάδειξης της Κίνας σε κάτι παραπάνω από μια περιφερειακή υπερδύναμη.

Σε συγκριτική βάση σε επίπεδο καταδρομικών μόνο τα πολεμικά πλοία δύο χωρών υπερισχύουν του Τύπου 055 στην τεχνολογική πρόοδο ή στις επιχειρησιακές δυνατότητες τα καταδρομικά τύπου Zumwalt των Ηνωμένων Πολιτειών και τα πλοία κλάσης Sejong the Great Class της Νότιας Κορέας.