Η Σερβία πληρώνει τα χρέη του Κοσόβου γιατί… της ανήκει

Η Σερβία πληρώνει τα χρέη του Κοσόβου γιατί… της ανήκει

Στην πολιτική μη-αναγνώρισης της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου επιμένει θεωρητικά και πρακτικά η Σερβία η οποία ετοιμάζεται να αποπληρώσει δάνειο της τάξης του 1 δισ. που έχει λάβει το Κόσοβο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, η Σερβία θα αποπληρώσει 932,73 εκατ. ευρώ, το οποίο προέκυψε μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και της δεκαετίας του 1990, όταν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο ήταν ταυτόχρονα μέρος της Γιουγκοσλαβίας.

Έχει ήδη καταβάλει σχεδόν 650 εκατομμύρια ευρώ και έχει απομείνει λίγο περισσότερο από 300 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει διάφορους πιστωτές.

Το χρέος αναδιαρθρώθηκε κατά την περίοδο 2002-2005, ενώ η Σερβία δεν συμμετέχει στην αποπληρωμή χρεών του Κοσόβου που γεννήθηκαν μετά από αυτή την περίοδο.

“Η Σερβία πληρώνει αυτό το χρέος επειδή θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ένα μέρος της επικράτειάς του”

δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, Γιοργουβάντα Ταμπάκοβιτς.

Διαβάστε  Η ΕΚΤ θέλει ελάφρυνση χρέος χωρίς γερμανικό "διακόπτη"

Τα περισσότερα χρήματα οφείλονται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (433,31 εκατ. Ευρώ), στη Λέσχη των Παρισίων (297,2 εκατ. Ευρώ) και στη Λέσχη Λονδίνου (169,85 εκατ. Ευρώ).

Τα μικρότερα ποσά οφείλονται στην Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (5,79 εκατομμύρια ευρώ), στην ευρωπαϊκή εταιρεία σιδηροδρόμων Eurofima (4,62 εκατομμύρια ευρώ), στο Κουβέιτ (18,1 εκατομμύρια ευρώ) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (430,000 ευρώ).

Η Σερβία έχει επίσης καταβάλει χρέη ύψους 3,44 εκατομμυρίων ευρώ στη Λιβύη, καθώς και 1,57 εκατομμύρια δάνεια που οφείλονται στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

Το Βελιγράδι αποπληρώνει σταθερά από το 2002 και προς το παρόν οφείλει 304,54 εκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στους Ομίλους του Παρισιού και του Λονδίνου και στο Κουβέιτ.

Διαβάστε  Τρομο-Μήνυμα Κοστέλο σε ESM υπέρ Ελλάδας

Το χρέος προς την ΕΤΑΑ αναμένεται να εξοφληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2031, το χρέος προς τη λέσχη του Παρισιού αναμένεται μέχρι το Μάρτιο του 2041, στο Λονδίνο έως το 2024 και στο Κουβέιτ μέχρι τον Ιούλιο του 2034, δήλωσε η Εθνική Τράπεζα στο BIRN.

Η Σερβία ανέλαβε το μερίδιο του Κοσσυφοπεδίου στο χρέος της πρώην Γιουγκοσλαβίας το 1991. Το Κοσσυφοπέδιο αποκλείστηκε από οποιαδήποτε ανάμειξη, καθώς το Βελιγράδι διέλυσε την αυτονομία του το 1989.

Μετά από αυτό, η Σερβία πλήρωσε τα χρέη του Κοσσυφοπεδίου έως ότου επιβληθούν κυρώσεις από το ΟΗΕ στο Βελιγράδι το 1992. Επανέλαβε την καταβολή των χρεών το 2001.

Διαβάστε  Μπαράζ δηλώσεων για το χρέος, προαναγγέλλουν λύση

Το ζήτημα του χρέους παραμένει άλυτο, καθώς η Σερβία αρνήθηκε να το συζητήσει με το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Βιέννη το 2006-2007.

Οι εμπειρογνώμονες του Κοσσυφοπεδίου λένε ότι το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί και ότι η Πρίστινα είναι έτοιμη να εξοφλήσει το μερίδιό της στο γιουγκοσλαβικό εξωτερικό χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι η Σερβία θα προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα που απέσυρε από το Κοσσυφοπέδιο μετά την αναγκαστική αποχώρηση της Σερβίας από την πρώην επαρχία το 1999