Την από καιρό προαναγγελθείσα απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έλαβε η Κομισιόν, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, εκπληρώνοντας πλέον όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Η απόφαση είχε προαναγγελθεί πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο ο Πιερ Μοσκοβισί είχε ανακοινώσει ότι αν και είναι προαποφασισμένο η ανακοίνωσή θα καθυστερούσε. Χρονικά η ανακοίνωση ακολουθεί την εκταμίευση της δόσης από τον ESM, την αναβάθμιση των προοπτικών και του αξιόχρεου από τη Moody’s και συμπίπτει με την σημαντική υποχώρηση του επιτοκίου στην έκδοση 3μηνων εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ.
Παράλληλα υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμα η προοπτική άμεσης εξόδου στις αγορές, με κορυφαίους παράγοντες όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να συστήνουν πιο αργά και σταθερά βήματα καθώς και διαφορετική συνταγή προκρίνοντας τις αποκρατικοποιήσεις ως καταλληλότερες για να περάσουν το μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει συμβάλλει καθοριστικά στην κάμψη των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, ωστόσο η έλλειψη σαφήνειας στα μέτρα για το χρέος δεν επιτρέπουν την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η αναβάθμιση της οικονομίας και των προοπτικών από Moody’s και Fitch όμως σε συνδυασμό με την παύση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, την απομόχλευση των τραπεζών από τον ELA και την προοπτική περαιτέρω βελτίωσης της κατάστασης αναμένεται
Όπως αναφέρει το Bloomberg, αν και η σύσταση για άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία στηρίζεται στη διεθνή βοήθεια για τη χρηματοδότησή της από το 2010, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στην ομαλότητα και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές.
«Οι ενδείξεις ότι οι προοπτικές γίνονται καλύτερες ενισχύθηκαν από την αγορά του 59% της σημερινής έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές την Τετάρτη», σημειώνεται επίσης στο δημοσίευμα.
Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της Ε.Ε., δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς η οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται από το πρόγραμμα στήριξής της, το οποίο υπερισχύει των κανόνων της Ε.Ε. «Η επίσημη, όμως, αναγνώριση, ότι η Αθήνα έχει βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και δεν παραβιάζει πλέον τους κανόνες της Ε.Ε. προστίθεται σε μία σειρά θετικών νέων γύρω από τη χώρα και το πρόγραμμά της», τονίζει το Bloomberg.
Έκδοση εντόκων: Οι ξένοι έριξαν το επιτόκιο
Το Bloomberg σημειώνει ότι οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (στις 6.15 ώρα Ελλάδας) κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,63%. Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012 η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε εκτιναχθεί στο ύψος ρεκόρ του 44,21%.
Η απόφαση της Κομισιόν σηματοδοτεί, επίσης, ένα ορόσημο για την Ε.Ε.: αν η Ελλάδα βγει από τη διαδικασία, μόνο τρεις χώρες θα έμεναν στη διαδικασία αυτή – η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία – από 24 χώρες το 2011.
Οι κανόνες της Ε.Ε. επιβάλλουν στις χώρες να έχουν ελλείμματα μικρότερα από 3% του ΑΕΠ και να διατηρούν τον λόγο του χρέους τους (σε σχέση με το ΑΕΠ) κάτω από το 60%. Το έλλειμμα της Ελλάδας, που είχε φθάσει στο υψηλό 15,1% του ΑΕΠ το 2009, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2016, αναφέρει το Bloomberg.