Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων σε ολόκληρο το Αιγαίο

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων σε ολόκληρο το Αιγαίο

Συνεπείς με τις απειλές και το συντηρώντας το προφίλ του ταραξία της περιοχής η Τουρκία εντείνει τις παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο και στο FIR Αθηνών προσπαθώντας να πείσει ότι μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνη όταν αγνοείται και τίθεται στο περιθώριο.

Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, η πλήρης αδιαφορία των Ευρωπαίων στα αιτήματα για νέο γύρο ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης καθώς και το αμερικανικό χαλινάρι στις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνδυασμό με την γαλλική αποτρεπτική δύναμη των δυο φρεγατών, έχουν περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών του Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε  "Πόλεμος" ανακοινώσεων Κοτζιά-Τσαβούσογλου

Σε αυτό το στενό πλαίσιο η Άγκυρα επιλέγει να εντείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο την ημέρα που τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας έχουν εστιάσει στην ευρύτερη περιοχή λόγω των απειλών προς την Κύπρο αλλά και ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται οι ηγέτες της Βουλγαρίας, της Σερβίας και ο πρόεδρος της ΕΕ.

Διαβάστε  Το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζει διεθνές επεισόδιο για τον "Αρματωλό"

Η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε μπαράζ παραβιάσεων θέλοντας να παίξει το ρόλο του μεγαφώνου των πολιτικών μηνυμάτων του Ταγίπ Ερντογάν. Τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη παραβιάσαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Μάλιστα, δύο εξ αυτών, ηταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκε και μια εικονική αερομαχία.
Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός αποτελούμενος από δύο F-16, καθώς και δύο μεμονωμένα CN-235, προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις του FIR Αθήνας και σε 37 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (17 και 17 από τα 2 CN-235 και τρεις από τον σχηματισμό).
Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Διαβάστε  Αιγαίο: Μοτίβο υψηλής παραβατικότητας, χαμηλής προκλητικότητας από την Τουρκία