Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Νότια Σινική Θάλασσα: Για γεωτρήσεις ετοιμάζονται οι Φιλιππίνες

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Νότια Σινική Θάλασσα: Για γεωτρήσεις ετοιμάζονται οι Φιλιππίνες

Οι Φιλιππίνες ενδέχεται να ξαναρχίσουν τη γεώτρηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Τράπεζα Reed στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας πριν από το τέλος του έτους, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται να προσφέρει νέα θαλάσσια οικόπεδα στους επενδυτές, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε ακόμα ως δήλωση να αποτελέσει προοίμιο έντασης με την Κίνα η οποία διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν σε ολόκληρη τη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι Φιλιππίνες ανέστειλαν τις παράκτιες ενεργειακές έρευνες το 2014 εν μέσω θαλάσσιων διαφορών με την Κίνα.

Διαβάστε  ΔΕΗ: Ξεκινάει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων

Το 2016, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο ακύρωσε με απόφασή του αξίωση της Κίνας για κυριαρχία στη Νότια Σινική Θάλασσα, ωστόσο μετά την εκλογή του ο Ροντρίγο Ντουτέρτε άλλαξε πορεία και κινήθηκε συμβιβαστικά προς το Πεκίνο, απομακρυνόμενος από τον άξονα των ΗΠΑ και διαρρηγνύοντας τις σχέσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Υπ αυτό το πρίσμα δεν αποκλείεται οι Φιλιππίνες να βρουν συμβιβαστική φόρμουλα με την Κίνα για την από κοινού πραγματοποίηση των γεωτρήσεων.

Διαβάστε  Σταθερά επιτόκια και repos στην Κίνα, δημιουργείται gap με το δολάριο