Ξανά στο προσκήνιο το κουρδικό, “στα κάγκελα” η Τουρκία

Ξανά στο προσκήνιο το κουρδικό, “στα κάγκελα” η Τουρκία

Έντονη είναι πάλι η κινητικότητα γύρω από το κουρδικό καθώς η Τουρκία εντείνει τα πλήγματα κατά Κούρδων μαχητών, είτε του κοινώς αναγνωρισμένου PKK εντός Τουρκικής μεθορίου, είτε κατά των πολιτοφυλακών YPG στη Συρία και το Ιράκ προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία.

Πλήγματα κατά των τουρκικών δυνάμεων επιτυγχάνουν και οι αντάρτες YPG οι οποίοι έχοντας απελευθερώσει δυνάμεις από την κατάληψη της Ράκκα στη Βόρεια Συρία επεκτείνουν την κάλυψη της μεθορίου της Βόρειας Συρίας, όπου έχουν αναπτυχθεί και τουρκικές δυνάμεις. Σε τέτοιες μάχες έχουν καταγραφεί αρκετές νίκες Κούρδων έναντι τουρκικών μονάδων.

Η κινητικότητα δεν περιορίζεται όμως στα πεδία των μαχών αλλά επεκτείνεται στη διαδικασία δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στο Βόρειο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή του -πλούσιου σε πετρέλαιο- Κιρκούκ, απαιτήσεις έναντι του οποίου έχει κατ επανάληψη προσπαθήσει να εγείρει και η Τουρκία.

Διαβάστε  Τούρκοι hackers επιτέθηκαν στο ΑΠΕ

Παρόμοια κατάσταση φαίνεται να κυοφορείται και στη Βόρεια Συρία όπου οι YPG έχουν περιορίσει τις επαφές με το PKK αποκτώντας παράλληλα διοικητική αυτονομία και αυτοτέλεια, διαδικασία που τέθηκε σε εφαρμογή στο πλαίσιο του εξοπλισμού τους από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκκα.

Η Άγκυρα διαμαρτύρεται σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις υποστηρίζοντας ότι η ενίσχυση των Κούρδων στην περιφέρεια της δημιουργεί αποσχιστικές και αποσταθεροποιητικές τάσεις στη Νότια Τουρκία, ενισχύοντας τα προβλήματα που χρονίζουν και δεν αντιμετωπίζονται. Η Τουρκία δεν περιορίζεται όμως στα διαβήματα και στις οχλήσεις αλλά αναλαμβάνει διαρκώς και παγίως μονομερή δράση πλήττοντας ομάδες που εντάσσονται είτε στην αμερικανική είτε στη ρωσική σφαίρα επιρροής, προκαλώντας σθεναρές αντιδράσεις από τις δυο υπερδυνάμεις που χτίζουν θέσεις για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.

Διαβάστε  Κατάρρευση ή μετάλλαξη της τουρκικής οικονομίας;

Οι Κούρδοι της Συρίας δεν πρέπει να αγνοηθούν, αλλά πρέπει να επιτραπεί στους αντιπροσώπους τους να συμμετάσχουν στη σύνταξη του νέου συντάγματος της χώρας, δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Οι Κούρδοι είναι μια σημαντική εμπλεκόμενη κοινότητα. Οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να έχουν δικαιωματικά λόγο στο μελλοντικό σύνταγμα ή σε αλλαγές στο σημερινό σύνταγμα»

επισήμανε ο ντε Μιστούρα, ενώ πσροσέθεσε ότι

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τεχνικές συνομιλίες για το πρόγραμμα και τη διαδικασία μάλλον, παρά για το ίδιο το σύνταγμα. Όταν έρθει η ώρα, θα είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί η φωνή της κοινότητας των Κούρδων της Συρίας»